Languages

SDG Voices

Deel dit met

VN secretaris-generaal Ban-Ki-Moon heeft wereldwijd een aantal ambassadeurs voor Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling aangeduid, waaronder Lionel Messi en Shakira, maar ook onze Koningin Mathilde. Al drie jaar op rij kiest ook het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling een aantal ambassadeurs of ‘SDG Voices’ die het grote publiek warm maken voor de SDGs. In 2021 ging deze eer naar de volgende acht organisaties: #DiasporaVote, Play 4 Peace, Technopolis, We're Smart World, Louvranges Broadcast, Netwerk Duurzame Mobiliteit, Synergrid, Act4Change.

Selectieprocedure

In 2017 heeft het FIDO in samenwerking met The Shift de 8 SDG voices gekozen via een dubbele selectieprocedure: het Nederlandstalige 11.11.11 en hun franstalige tegenhanger CNCD,  Bond Beter Leefmileu, Colruyt Group, Duo for a Job, GoodPlanet, Le Mouvement Action Paysanne en Stad Gent. Een nominatiecomité, bestaande uit 17 experten uit het middenveld, legde eerst een lijst met organisaties voor die volgens hen het meeste potentieel hebben om de SDGs in België uit te dragen. Uit deze longlist verkoos een jury van communicatie-experten acht organisaties die het best een groot publiek kunnen bereiken. Op volgende link vindt u alle leden van het nominatiecomité en de jury.

In 2018 en 2019 heeft het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling een projectoproep gelanceerd om 6 nieuwe organisaties te vinden met een passie voor de SDGs. Een jury van experten hebben uit de ingezonden dossiers zes nieuwe SDG Voices geselecteerd rekening houdende met de haalbaarheid, de omvang en het inspirerende en creatieve karakter van de ingediende projecten. In 2018 mochten de krant Metro, reisorganisatie Joker, Natagora, VBO-FEB, Filmfestival MOOOV, VVSG de SDG's uitdragen. Voor het jaar 2019 werden Rikolto, Ubuntu Festival, Jannssen Pharmaceutica (J&J), Via Don Bosco, Hidrodoe en Fairfin verkozen tot SDG Voice.

In 2020 ging deze eer naar de volgende zeven organisaties: Diogène, Port of Antwerp, l'Union Wallonne des Entreprises (UWE), Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), SDSN Belgium, de Stad Harelbeke en het Steunpunt tot bestrijding van armoede.

De SDGs in de praktijk

De SDGs Voices informeren de mensen niet alleen over de SDGs, maar zetten ook aan om zelf de mouwen uit de handen te steken met allerlei inspirerende initiatieven. Alle gekozen organisaties kunnen door hun werk uit het verleden een geloofwaardig palmares op vlak van duurzame ontwikkeling voorleggen en kennen de SDGs op hun broekzak. Ze zijn dan ook de ideale ambassadeurs om de SDGs te vertalen naar concrete acties en initiatieven. Een overzicht van de initiatieven die deze organisaties ondernemen kan u ook hier op deze website terugvinden.