Languages

Programma

Deel dit met

Voormiddag - plenair                                                                                                           

08:30          Onthaal
09:00   Verwelkoming  - Annabelle Van Nieuwenhuyse
     
09:15   Keynote - Green swans versus black - Sustainability enters the exponential decade
   

John Elkington
Pioneer of the global sustainability movement (United Kingdom)

09:45   Panel debat - moderator Annabelle Van Nieuwenhuyse
   

- Pieter Timmermans (VBO)
- Nicolas Van Nuffel (Perspective 2030)
- Launy Dondo (Jeugdraad)
- Marc Leemans - voorzitter ACV

     
10:30  
Koffiepauze
     
11:00   Workshops - reeks 1
   

Sessie 1 - SDG's en de supply chain | Duurzame ketens, due diligence (NL/FR) - VBO/FEB & The Shift
Voorstelling van bedrijfs- en sectorinitiatieven op het vlak van milieu en sociale due diligence. Verschillende sectoren zowel als kleine en grotere bedrijven komen aan bod. Kom en luister naar onder andere de diamant-, de textiel- en de houtsector.'

Sessie 2 - Plastic soup en kraantjeswater (NL) - Hidrodoe
We vertellen je wat Hidrodoe doet als SDG Voice. We nemen je mee in een super leuke wetenschapsshow 'Schadelijkste kost' waarin we vertellen over de plastic soup. We testen in een interactieve quiz je kennis over wat je net leerde over de plastic soup. De drie beste scores van de quiz doen een watersmakentest waarbij je het verschil kan proberen te proeven tussen flessenwater en kraantjeswater. Daarna beschilder je je karaf in een workshop om er daarna thuis of op het werk lekker kraantjeswater uit te drinken.

Sessie 3 - Eduquer au développement durable et à la citoyenneté mondiale dans mon animation (FR) - Coordination de centres de rencontre et d'hébergement

Éduquer au développement durable et former à la citoyenneté sont des sujets dont on parle beaucoup. Comment les intégrer dans ses animations ? Découvrir ou redécouvrir ces concepts, réfléchir ensemble et adapter ses pratiques, redonner du sens dans les différentes pédagogies et méthodes sont au programme de cet atelier. Pour garantir une éducation humaine et globale, permettant aux jeunes de devenir citoyens.

Sessie 4 - SDG-Gaming: build and manage your school (NL) - Via Don Bosco
Met dit spel wordt u voor een tijdje directeur van een van onze scholen! Elk team is verantwoordelijk voor een fictieve school en moet zorgen voor het schoolpad van 12 studenten die elk hun specifieke noden hebben. Naarmate het spel vordert, zullen de deelnemers zich realiseren hoe belangrijk het is om iedereen toegang aan kwalitatief onderwijs te garanderen en hoe onderwijs bijdraagt aan de ontwikkeling van een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Sessie 5 - Capabilities for Future Resilience (EN) - AMS & Randstad Belgium
Resilience is the capacity of individuals and groups (like families, communities, organisations, cities, societies, or nature) to cope effectively with the impact of major, rapid changes (like disasters, crises or emergencies) and to return to a healthy state afterwards. In this session, AMS and Randstad will share a preview of Future Resilience Index they have been designing and piloting, which measures employees’ perceptions about their own resilience in the workplace and the extent to which their organisation supports the resilience of individuals, the organisation and society, across 10 measures.

Sessie 6 - Scénarios pour utiliser les ODD dans sa commune (FR) - Associations 21, Direction du Développement durable du SPW et Espace Environnement
Des expériences communales ancrées dans les ODD voient le jour en Wallonie et à Bruxelles. Vous aurez l’occasion d’en découvrir 3 (parmi 6 propositions), en rencontrant par petits groupes des personnes ressources avec lesquelles vous envisagerez des exemples concrets d'intégration des ODD localement.

Sessie 7 - SDG's en materialiteit (NL/FR) - FIDO/IFDD
Begin 2019 hebben een aantal bedrijven, overheidsdiensten en andere organisaties, met ondersteuning van het FIDO een materialiteitsoefening in het kader van de SDG's uitgevoerd. Zowel het belang voor de onderneming zelf als het belang voor haar stakeholders worden in een materialiteitsbepaling meegenomen. De workshop start met een korte toelichting over wat een materialiteitsoefening inhoudt en laat een aantal bedrijven en andere organisaties aan het woord die ze al uitvoerden in het kader van het project.

Sessie 8 - 100 years International Labour Organisation: the impact of Agenda 2030 on the realisation of labour rights (NL) - Vereniging voor de Verenigde Naties
De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de eerste gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties, viert dit jaar haar 100ste verjaardag. Daarom zal in de workshop de link worden gelegd tussen de SDG’s en de mensenrechten, en in het bijzonder de arbeidersrechten en -normen. Enkele experten zullen in debat gaan over het belang van de Agenda 2030 en de SDG’s voor de versterking van arbeidsnormen en de verbetering van arbeidsomstandigheden wereldwijd.

Sessie 9 - Ik ben meer dan mijn kassaticket / Atelier: burgers in gesprek met de supermarkt (NL) - Rikolto

Wat is het belang van SDG 17 (partnerschappen) om te werken aan SDG 12 (Verantwoorde productie en consumptie). Duurzamer gaan consumeren is niet alleen een kwestie van bewustzijn. De meeste van ons zijn zich bewust van de globale uitdagingen, én van de impact van wat ze kopen en eten op die uitdagingen. Met dat bewustzijn is het eigenlijk best goed gesteld. Maar dat is niet wat je kassaticket vertelt (aan je supermarkt). Je kassaticket zegt wat je koopt. Je kassaticket toont wat je daarvoor betaalt. Je kassaticket zegt veel... maar niet alles. Het vertelt niet dat je geeft om het milieu, goede werkomstandigheden en een eerlijke prijs voor iedereen. Misschien vertelt je kassaticket vooral dat je haast had. Dat je je weg niet vindt in het aanbod. Want ja... Wat is duurzaam en wat niet? Wat kan de supermarkt doen om je daarbij te helpen. In een gesprek tussen consumenten en supermarktgeranten verkennen we wat mogelijk is, en gaan we op zoek naar recepten om duurzame consumptie mainstream te maken.

Sessie 10 - De Sustatool (NL) - MVO Vlaanderen
Via cases uit de zorg-, bouw- en voedingssector en van lokale besturen, tonen hoe we de koppeling maken van SDG's naar actieplan en terug met de Sustatool als interface. De deelnemers aan de workshop treden op als stakeholders die bijvoorbeeld de prioritering van SDG's en de relevantie van acties mogen beoordelen (via live voting op mentimeter).

Sessie 11 - Pensioengeld en de SDG’s: ze leefden nog lang en gelukkig (NL) - Fairfin
Pensioen is in essentie: het recht op een waardig leven na je loopbaan. In België steunt het pensioensysteem op verschillende pijlers, waarin de voorbije jaren belangrijke verschuivingen zijn gebeurd. Minder sociale zekerheid, meer opbouw van pensioenrechten via kapitalisatie. In deze workshop reconstrueert FairFin samen met de deelnemers de patchwork van het Belgische pensioensysteem waarbij de grootste pijnpunten en risico’s worden blootgelegd. Samen brainstormen we over de best mogelijke besteding van pensioengelden over 30-40 jaar. Als we dan toch steeds meer op kapitalisatie aangewezen zijn voor pensioenopbouw, waarom gebruiken we die spaarpotten dan niet voor het realiseren van de SDG’s?

Sessie 12 - Progrès de la Belgique vers les SDGs (NL/FR) - Bureau fédéral du Plan
Présentation des indicateurs de suivi des SDGs définis par l'Institut interfédéral de statistique, ainsi que de propositions d'indicateurs synthétiques. Bilan de leurs progrès vers les SDGs.

Sessie 13 - De SDG’s in de praktijk: SDG-pilootgemeenten aan het woord (NL) - VVSG
Verschillende gemeenten die deelnemen aan het SDG-piloottraject van de VVSG vertellen over hun traject, halen concrete voorbeelden aan van hoe ze de SDG’s integreren in hun gemeente en geven een aantal nuttige tips

Sessie 14 - Health for humanity through the SDG’s @ Janssen Pharmaceutica (EN) - Janssen Pharmaceutica
How can the SDGs help achieve sustainable heathcare for everyone? This interactive and informative workshop will discuss the opportunities and challenges in a multinational context. 

Sessie 15 - Missie 2030 – Teamspel over de Sustainable Development Goals (NL) - De Aanstokerij
Aan een duurzame toekomst bouw je niet alleen. Hoe maak je de SDG’s bevattelijk voor iedereen in je organisatie, ook voor werknemers die niet dagelijks met MVO bezig zijn? ‘Missie 2030’ is een serious game waarbij de spelers ervaringsgericht de visie achter de SDG’s ontdekken. Een motiverende activiteit die je doet nadenken over hoe we aan duurzame ontwikkeling kunnen werken, van individueel over beleidsmatig tot maatschappelijk niveau.

Sessie 16 - Meaningfull Youth Participation: a glocal approach to achieve the SDG's (EN) - VVN Youth
In this interactive workshop participants will receive the basic principles of youth participation as well as processes in which young people are already involved and will be provided with usefull steps towards including young people their voices in work at all levels.

12:15  

Lunch - speakers' corner - in gesprek met de SDG Voices
Wie u aan het woord hoort op de speakers' corners en met welke SDG Voices u in gesprek kunt gaan, leest u in het downloadbare programma helemaal onderaan deze pagina.

 

Namiddag

 

 

13:45   Workshops - reeks 2
   

Sessie 17 - How to become SDG-proof? Launch SDG training manual (EN) - CIFAL Flanders
Launch and presentation of the new SDG training manual (NL/FR/EN) of CIFAL Flanders & the National Lottery. After the presentation, the participants have to interactively solve a few of the exercises from the handbook. The exercises are relevant for local government, organisations, educational institutes en companies. Each of these target groups are taking as the starting point for the concrete cases dealt with in the exercises.

Sessie 18 - Comment intégrer les ODD dans l’enseignement: pistes d’action et outils (FR) - EFDD (Education et Formation au développement durable) & Collectif des écoles en Développement durable Coren
Vous êtes acteur de l'enseignement fondamental ou secondaire? Vous avez envie d'intégrer le développement durable dans l'école? Venez découvrir les portes d'entrée possibles et outils pour vous engager à votre niveau dans cette démarche. Public concerné en priorité: enseignants, éducateurs, directeurs d'écoles, pouvoirs publics en charge de l'enseignement/éducation, associations et autres acteurs de l'éducation.

Sessie 19 - Responsible Management Education: developing sustainability intelligence (EN) - AMS & Breda University of Applied Sciences
In this workshop, participants will be familiarized with the roles that management education and leadership development play in spurring sustainability. Specifically, participants will learn about the three components of sustainability intelligence: naive, native and narrative intelligence. These components are introduced and participants will make a diagnosis of their own performance on the three components of sustainability intelligence during the workshop.

Sessie 20 - Duurzaam ondernemen dankzij het goede doel (NL) - Wereld Missie Hulp
Maatschappelijk verantwoord ondernemen wint aan belang, maar veel bedrijven weten niet goed waar te beginnen. De non-profit Wereld Missie Hulp (WMH) lanceerde daarom haar MVO-Kompas: een bedrijf wordt gekoppeld aan een duurzaam ontwikkelingsproject en krijgt aanvullend advies om samen met zijn medewerkers duurzamer te ondernemen. De SDG’s staan centraal bij die projecten, maar ook door interne aanpassingen kan een bedrijf eraan bijdragen. Tijdens de sessie worden alvast enkele tips meegegeven en vertelt WMH hoe bedrijven samen met een goed doel aan een beter MVO-beleid én een betere wereld kunnen werken.

Sessie 21 - De toekomst van de kledingindustrie: Duurzaam en ethisch? (EN) - Jeugdraad/Conseil de la Jeunesse/Generation T
We would have liked to organize a workshop on ethical and sustainable fashion. This subject concerns us directly because our generation consumes four times more clothes than our parents' generation. Moreover, this subject is entirely in line with the various SDG's, SDG 13 & 8 more specifically. We would like to present another approach to fashion, based on minimalist production, with more ecological materials and a more transparent production chain, with respect for ILO standards on working conditions.

Sessie 22 - Développement durable et traite des êtres humains: quelle prise en compte des droits humains fondamentaux? (FR/NL) - Fondation Samilia, Pag-Asa et FOD Justitie
Qu’est-ce que la traite des êtres humains aux fins d’exploitation économique ? Comment cette forme de traite se distingue-t-elle ou se rapproche-t-elle du travail forcé ?
En quoi l’élimination de la traite des êtres humains s’inscrit-elle dans les Objectifs du Développement Durable ? Pour quels motifs le secteur économique et des ONG devraient s’y attaquer de manière prioritaire ? Quels sont les secteurs de l’économie formelle ou informelle les plus propices à son développement ? Quels sont les risques/impacts pour les entreprises recourant à de la main d’œuvre victime de la traite des êtres humains ?
Autant de questions auxquelles un panel d’experts de terrain tentera de nous apporter des réponses éclairantes.

Sessie 23 - SDG’S: Kinderspel? Kinderen en jongeren in Agenda 2030 (NL) - Perspective 2030 & PKIO (Platform Kinderrechten In Ontwikkelingssamenwerking)
Hoe zouden de SDG's eruit zien mochten kinderrechten niet bestaan? Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het VN-Kinderrechtenverdrag organiseren PKIO en Perspective 2030 een workshop rond kinderen en jongeren in Agenda 2030. Tijdens deze workshop ontdek je welke plaats kinderen en jongeren innemen in de SDG’s, haal je inspiratie uit de ervaringen van jongeren die zelf op lokaal, nationaal en internationaal niveau met beleidsmakers in gesprek gingen en leer je op een interactieve manier hoe jij aan de slag kan gaan met kinder- en jongerenparticipatie.

Sessie 24 - Duurzaamheid en armoede. Elementen voor het 10de tweejaarlijkse Verslag van het Steunpunt tot bestrijding van armoede (NL/FR) - Steunpunt Armoede
Momenteel loopt binnen het interfederaal Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting een overlegproces rond duurzaamheid en armoede, in functie van zijn 10de tweejaarlijkse verslag dat in december 2019 wordt gepubliceerd. In dit overlegproces in 2018-2019 gaan mensen in armoede en hun verenigingen in dialoog met andere actoren in de strijd tegen armoede (sociale organisaties, milieuorganisaties, administraties van de verschillende overheidsniveaus, academici, …). De SDGs dienen als kader voor dit overleg, en het principe ‘To leave no one behind’ als leidraad. In de [workshop] stelt het Steunpunt – samen met een aantal deelnemers aan dit overleg (vanuit de verschillende actoren) – enkele vaststellingen en aanbevelingen voor, die het voorbije anderhalf jaar uit het overleg naar boven kwamen. De [workshop] maakt het mogelijk om het overleg – waar al heel veel en diverse actoren aan deelnemen – nog verder te uit te breiden naar andere actoren. De feedback en het discussiemateriaal zal zo dienen om de ontwerpteksten van het tweejaarlijkse Verslag verder te verrijken. Het tweejaarlijkse Verslag wordt eind december overgemaakt aan de verschillende regeringen, parlementen en hun adviesraden als bijdrage voor hun politieke debat en politieke actie in het kader van duurzaamheid en armoede.

Sessie 25 - Aan de slag met de SDG’s via het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen (NL) - VOKA
Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) biedt uw onderneming de mogelijkheid om via een actieplan op maat resultaatgericht en continu optimaliserend aan duurzaam ondernemen te werken. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties vormen hiervoor het universeel kader. U legt op het einde van het jaar uw realisaties voor aan een team van onafhankelijke deskundigen en ontvangt na een positieve evaluatie het VCDO

Sessie 26 - Future of work (EN) - Perspective 2030, FOS - Wereldsolidariteit & vakbonden ACV, ACLVB en ABVV
The international Labour Organisation (ILO) is celebrating its 100th anniversary and recently published an elaborated report on the Future of Work. What changes have an impact on our future society? How will this affect the labour market? Should we give free hands to the digital private sector ? The workshop connects the results of the report with Agenda 2030 and the SDGs. 

Sessie 27 - Impact Investing: up to the challenge? (EN/FR) - Stichting voor Toekomstige Generaties & Universiteit Antwerpen
Impact investors can play an important role in achieving the SDGs (Sustainable Development Goals), catalyzing significant resources for projects with societal impact. An increasing number of these investors are integrating SDGs into their strategy. However, behind Impact Investing lie very diverse approaches. Tensions can be observed between impact objectives and the need for return, between short-term and patient capital, between a holistic approach to SDGs and "SDG-picking". The workshop will aim to (1) better understand impact investing and its landscape, (2) present its potential contribution to the SDGs, (3) discuss some key challenges to maximize its impact for sustainable development.

Sessie 28 - Evaluation ex ante des impacts lors de la préparation de politiques (FR) - Bureau fédéral du Plan & Comité d'analyse d'impact
Lors de la préparation de politiques, il serait utile de réfléchir à leurs impacts sur l'ensemble des SDG et d'adapter ces politiques pour obtenir le plus d'impacts positifs. Quelques études de cas seront présentées, ainsi qu'une réflexion sur l'utilisation de la procédure existante, l’analyse d'impact de la réglementation.

Sessie 29 - De SDG’s in je gemeentelijk beleid (NL) - VVSG
Samen met 20 gemeenten ging de VVSG een SDG-piloottraject aan. Op basis van de resultaten van dit traject vertellen we hoe je de SDG’s kan integreren in jouw gemeente, bijvoorbeeld via draagvlakversterking en de nieuwe meerjarenplanning

Sessie 30 - SDG-Leernetwerk (NL) - DO Vlaanderen & ILVO (Instituut Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek)
In 2018-2019 nam een 15-tal organisaties uit Vlaanderen deel aan het SDG-Leernetwerk georganiseerd door het Departement Kanselarij en Bestuur. De zes sessies gingen in op het SDG-kader, een gedetailleerde SDG-analyse tot en met de uitbouw van een aanpak voor de eigen organisatie. Meerdere organisaties deden ook beroep op begeleiding. De workshop gaat in op het leerprogramma en de resultaten na één jaar actie met betrekking tot invoering van de SDG’s in hun organisatie. Zo zette de Provincie Oost-Vlaanderen een gelijkaardig programma op voor gemeenten op hun grondgebied en startte ILVO een eigen participatief implementatietraject, waarrond ze graag hun ervaringen delen.”

Sessie 31 - How standards contribute to implement the SDG’s in your organization? (EN) - NBN
The SDGs represent an ambitious plan to enhance peace and prosperity, eradicate poverty and protect the planet and are recognized globally as essential to the future sustainability of our world. Standards are globally recognized guidelines and frameworks based on international collaboration. Built around consensus, they provide a solid base on which innovation can thrive and are essential tools to help governments, industry and consumers contribute to the achievement of every one of the SDGs. During this workshop we will demonstrate the link between the SDGs and standards and how standards can contribute to implement the SDGs in your organization.

 

15:00   Koffiepauze
     
15:45   Keynote - Europe at its best ... by stepping up our practical efforts
   

Stefan Crets
Executive Director CSR Europe

     
16:30   Vanuit de  SDG Summit in New York
    Vooraf opgenomen interviews met
Vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met Bestrijding van de fiscale fraude en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo
Jean-Pascal van Ypersele - hoogleraar klimatologie en milieuwetenschappen aan de Université catholique de Louvain
16:50  

 

Afsluiting van het SDG-Forum 2019
Marie Christine Marghem
Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling

17:00  

Receptie

19:00   Einde
     

Download het programma (PDF)