Le Réseau des Groupes d'Achats Solidaires de l'Agriculture Paysanne (GASAP)
Het GASAP-netwerk (Groepen van Solidarische Aankopen voor Boerenlandbouw) bevordert duurzame landbouw en kwaliteitsvoeding die voor iedereen toegankelijk is, door de banden tussen consumenten en lokale producenten te versterken. De GASAP’s bieden een voedingsalternatief dat het milieu respecteert, de boerenlandbouw ondersteunt en korte ketens bevordert. Het doel is bij te dragen aan een rechtvaardiger en veerkrachtiger voedselsysteem, waarbij rechtstreeks wordt ingespeeld op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's), met name voedselzekerheid, het behoud van ecosystemen en de bestrijding van sociale en economische ongelijkheden.
De engagementen van de GASAP’s:
Boerenlandbouw en agro-ecologie: Het GASAP-netwerk ondersteunt landbouwpraktijken die het milieu respecteren en bevordert duurzame productie. Dit garandeert kwaliteitsproducten, vaak biologisch, die bijdragen aan het behoud van ecosystemen (SDG 12, SDG 15).
Voedselsoevereiniteit: Door directe toegang tot lokaal en duurzaam voedsel te bevorderen, dragen de GASAP’s bij aan de strijd tegen honger (SDG 2) en versterken ze de voedselzekerheid in stedelijke gebieden. Ze stellen producenten in staat een eerlijk inkomen te verdienen, waardoor fatsoenlijk werk wordt gegarandeerd (SDG 8).
Verantwoord consumeren: Dankzij initiatieven zoals bewuste prijsvorming en partnerschappen met producenten, verminderen de GASAP’s sociale ongelijkheden en bevorderen ze duurzame consumptiepatronen (SDG 10, SDG 12).
Bijdrage aan het klimaat: De GASAP’s dragen bij aan de strijd tegen klimaatverandering door de ecologische voetafdruk van transport te beperken en landbouwpraktijken te ondersteunen die biodiversiteit en bodembehoud bevorderen (SDG 13, SDG 15).
Coöperatief en participatief model: De GASAP’s werken volgens het model van samenwerking en wederzijdse ondersteuning tussen consumenten, producenten en verenigingsactoren. Dit model creëert sterke partnerschappen die lokale initiatieven en sociale cohesie versterken (SDG 17).
Door aan te tonen dat het mogelijk is om een bevolking te voeden via intensieve en biologische landbouw op kleine schaal, ontwikkelen de GASAP’s een model dat veerkracht bevordert en duurzame ontwikkeling ondersteunt (SDG 9).
Indirect biedt het GASAP-model de mogelijkheid:
De huidige uitdagingen van intensieve landbouw en veeteelt aan te pakken, die de bodem en het water vervuilen. Intensieve landbouw is de grootste waterverbruiker. De landbouw zoals voorgesteld door de GASAP’s biedt een oplossing voor dit probleem. Het succes van dit model kan, zoals de GASAP’s wensen, nieuwe projecten inspireren die intensieve landbouw en veeteelt kunnen vervangen en hun impact op waterbronnen kunnen verminderen (SDG 6).
Door landbouw op lokale schaal in stand te houden, zorgen de GASAP’s voor een reflectie op de intensieve exploitatie van land en arbeidskrachten in het Zuiden en bevorderen ze een "boycot" van dit soort handel. Het voorgestelde model beoogt ook het herstel van voedselzekerheid, een belangrijk element in de strijd tegen ongelijkheden (SDG 10).
In de loop der tijd heeft Brussel steeds meer vruchtbare landbouwgrond verloren (die is vervangen door constructies die de bodem vervuilen en een achterhaald model in stand houden). Het herstellen van de voedsellandbouwgordel van de regio’s is een essentiële uitdaging om duurzame steden en gemeenschappen op te bouwen (SDG 11).
Leven op het land: Door een landbouw te promoten en te beoefenen die ecosystemen respecteert, dragen de GASAP’s bij aan de strijd tegen klimaatverandering (SDG’s 13 en 15).
De actie van de GASAP’s sluit dus perfect aan bij de SDG’s en draagt bij aan een duurzaam, rechtvaardig en solidair voedselsysteem.