Wat en hoe registreren?
Een initiatief registreren en kenbaar maken is heel gemakkelijk, volg gewoon deze vier stappen:
1. START NU
Denk na over welk engagement, evenement, project of ander initiatief jullie willen ondernemen om de SDGs te integreren in jullie organisatie, te promoten en uit te dragen, actie rond te ondernemen, ….
Iedereen kan een initiatief registreren en kenbaar maken: overheden, bedrijven, ngo’s, vakbonden, mutualiteiten, scholen, jongerenorganisaties, andere organisaties, burgers,…
Een voorwaarde is wel dat het initiatief plaatsvindt in België, door een organisatie in België wordt georganiseerd of op één of andere manier een band heeft met België.
Elk engagement, evenement, project of ander initiatief kan worden geregistreerd en gepubliceerd via de website, zolang het geen reclame voor een product of dienst betreft en niet om een commerciële aanbieding gaat.
2. REGISTREER
Maak via de knop ‘registreer nu’ eerst een account aan en wacht op de goedkeuring. De goedkeuring van het account gebeurt door het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en heeft enkel tot doel na te gaan of u een echte organisatie of persoon bent en geen robot. Zodra uw account is goedgekeurd, krijgt u een mailtje toegestuurd met hierin een tijdelijk wachtwoord en een link. Kijk voor de zekerheid ook uw spam mailbox na. Met de toegestuurde gegevens kan u vervolgens inloggen, uw wachtwoord aanpassen en uw engagementen, evenementen, projecten of andere initiatieven opladen en zichtbaar maken.
3. UPLOAD en PUBLICEER
Met uw nieuwe account kan u nu engagementen, evenementen, projecten of andere initiatieven uploaden. U kan dat direct doen of op een later moment via de knop ‘registreer nu’. Met hetzelfde account kan u ook meerdere initiatieven uploaden.
Elk initiatief moet eerst goedgekeurd worden door het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Pas daarna verschijnt uw initiatief op de website.
Wanneer u inlogt om een initiatief te registreren komt u op een pagina terecht waarin u gevraagd wordt een aantal gegevens in te vullen aangaande het initiatief. U vindt alle informatie die u zal gevraagd worden hier. Zo moet u bijvoorbeeld aangeven welk soort initiatief u wilt registreren. Hier kan u dan kiezen tussen een evenement, een project of een engagement.
Elk initiatief dat u registreert zal gelinkt moeten worden met één of meerder SDGs. Dit zal gebeuren door het aanvinken van de SDGs die u wil linken. Meer informatie over de 17 SDGs kan u hier lezen of u kan het filmpje bekijken waar de 17 doelstellingen aan bod komen. Indien het initiatief SDGs uit minimaal 3 van de 5 P’s (People/Planet/Prosperity/Peace/Partnerships) combineert, wordt het Belgische SDG logo toegekend. Het initiatief zal ook met dat logo worden getoond op de kaart van België. Het logo doet dienst als een kwaliteitslabel voor duurzame ontwikkeling. De controle voor het toekennen van het label gebeurt door het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling.
U zal ook de mogelijkheid hebben om het logo van uw organisatie of het specifieke logo van uw initiatief op te laden.
Een initiatief kan in de taal van uw keuze worden geregistreerd en kan ook in meerder talen worden geregistreerd. U zal zelf in moeten staan voor de vertaling indien u dit wenst.
Evenementen zullen niet enkel zichtbaar zijn op de kaart op de website maar zullen ook in de banner op de homepage worden weergegeven. Initiatieven die enkel in het Nederlands of Frans zijn geregistreerd zullen enkel in de banner van Nederlandse of Franse homepage worden getoond. Indien het evenement in meerder talen werd geregistreerd zal het in de banner in de verschillende taalversies van de homepage worden getoond.
4. DOE
Nu is het tijd voor echte actie! Organiseer het evenement, start met het engagement, start het project,… Deel jullie initiatief ook via sociale media zodat nog meer mensen op de hoogte worden hiervan. Misschien vinden jullie op deze website wel nog andere evenementen of projecten waar jullie zelf aan willen deelnemen?
Bij het organiseren van een evenement raden wij aan de online tool voor duurzame evenementen te gebruiken.