Languages

Sint-Ursula fietst

Project

Deel dit met

Starting
28 June 2019 12:00
Ending
07 July 2019 18:00
Korte omschrijving

We fietsen met leerlingen van Lier naar de top van Alpe d'Huez om geld in te zamelen voor leeftijdsgenoten in Oeganda zodat zij een fiets ter beschikking krijgen. Met deze fiets hebben ze (gemakkelijker) toegang tot onderwijs, klussen ze bij om uit de armoede te geraken en hebben ze toegang tot drinkbaar water. Er is een speciale focus op gendergelijkheid. De meerwaarde van de fiets wordt ervaren tijdens het bezoek aan onze partner, CooP-Uganda in de herfstvakantie.

Omschrijving

Sint-Ursula fietst is een project van Campus Sint-Ursula Lier.
Meer informatie op www.sintursulafietst.be

Campus Sint-Ursula Lier geeft om leerlingen, en dat beperkt zich niet tot haar eigen leerlingen. Zo organiseert Campus Sint-Ursula voor de derde keer ‘Sint-Ursula fietst’, een project waarbij leerlingen zich inzetten ten voordele van CooP-Africa.

CooP-Africa (Cycling out of Poverty) is een Nederlandse stichting die opereert in Oost Afrika, en met fietsen de toegang tot inkomsten, onderwijs en gezondheidszorg verbetert. Als school opteren wij om onze schouders onder de Bike4School-tak van CooP-Africa te zetten.
Toegang tot onderwijs heeft alles te maken met de manier waarop de weg van huis tot school wordt afgelegd. Veel Afrikaanse kinderen doen dit te voet, waardoor ze vaak uitgeput aankomen en moeilijk kunnen concentreren op school. Ook maakt de tijdrovende voettocht naar school het voor kinderen lastig om de eveneens tijdrovende huishoudelijke klusjes, als water, halen te combineren met school. Te vaak stoppen zij daardoor vroegtijdig (zonder diploma) met school. Een fiets schept zowel voor leerlingen als leraren condities om betere prestaties te leveren op school. Zij kunnen een fiets kopen op afbetaling en deze gebruiken om naar school te fietsen. Campus Sint-Ursula probeert elke editie 100 leerlingen in het zadel te helpen, wat neerkomt op €15.000. Met een totaal van €62 498.78 overtroffen de vorige twee edities dit doel ruimschoots.

Voor editie 2018-2019 worden leerlingen van Campus Sint-Ursula ambassadeur of fietser:
Ambassadeurs kiezen voor met eigen ogen in plaats van horen zeggen… Van 24 oktober 2018 tot 5 november 2018 gaat een selectie van leerlingen op reis om te ervaren wat Coop-Africa doet en betekent voor schoolkinderen in Oeganda. Nadien zetten ze hun schouders onder allerlei acties om minstens 100 Oegandese leerlingen op de fiets te krijgen.
Fietsers gaan voor 3 landen, 10 dagen, 100 kilometer per dag. Van aan de Nete-oevers tot aan de skipistes van Alpe d’Huez. Een schooljaar gevuld met fysieke en mentale voorbereidingen zodat hun leeftijdsgenoten in Afrika, dankzij de fiets, uitzicht hebben op een beter leven.

Stapsgewijs

School-in-a-Box

CooP-Africa en Sint-Ursula Fietst draait in hoofdzaak rond toegang krijgen tot de kansen die er zijn. We zamelen geld in voor leerlingen zodat zij dankzij een fiets naar school kunnen gaan. Alleen kampt het onderwijs nog met problemen. Problemen die tamelijk eenvoudig op te lossen zijn. Iets wat Unicef met hun School-in-a-Box project probeert op te lossen. Het is dat idee dat we mogen lenen, en willen lanceren op onze Campus.
Ter illustratie: Onder andere dankzij de ontwikkelingssamenwerking met België heeft 95% van de leerkrachten in Oeganda een opleiding genoten. Dit heeft gezorgd voor een toename van de kwaliteit van het onderwijs. Alleen bereikt maar 65% van de leerlingen de eindtermen wiskunde en 80% de eindtermen taal. Dit is enerzijds te wijten aan het niet (uitgerust) op school geraken en anderzijds aan een enorm tekort aan pedagogisch materiaal. Slechts 5% van de leerlingen en de leerkrachten heeft hier toegang toe. Daarom verzamelen wij op onze campus School-in-a-Box. Een School-in-a-Box is een metalen of kartonnen doos waarvan de inhoud voldoende is voor 40 leerlingen en 1 leerkracht om onderwijs te volgen en te geven gedurende 1 jaar. De inhoud staat los van cultuur, religie of gender zodat het overal inzetbaar is.

Inleefreis Oeganda/ ambassadeurs
Mensen leren het meest uit eigen ervaring. Want hoe leg je immers iemand uit hoe een appel smaakt? Een select groepje leerlingen uit de derde graad ASO, BSO en TSO van Campus Sint-Ursula gaat tijdens de herfstvakantie van schooljaar 2018-2019 op inleefreis naar Oeganda. Naast het bezoeken van een fietswerkplaats, ziekenhuis en andere plaatsen waar Coop-Africa actief is, lopen de leerlingen mee school. Zo ervaren zij zelf wat het hebben of niet hebben van een fiets betekent.
Met deze reis willen wij sterkere schouders kweken. Sterke gedreven schouders die zich een heel schooljaar onder allerlei projecten willen steken om zoveel mogelijk leerlingen in Oeganda kans te geven op een betere toekomst.

Reis naar Alpe d’Huez / fietsers
1086km fietsen op 10 dagen is slechts haalbaar wanneer leerlingen voldoende fit zijn. Daarom is het zeer belangrijk dat ze begeleid worden om deze “berg” te overwinnen. De eerste stap in de voorbereiding is een conditietest. Deze test schetst een duidelijk beeld van de fysieke paraatheid van een leerling. Afhankelijk van het resultaat en het vooropgestelde doel krijgt de leerling een aangepast trainingsschema van oktober tot januari. In december volgt er een eerste opvolgtest. We maken gebruik van een online trainingslogboek zodat we op de hoogte blijven van de vorderingen die een leerling maakt en hoe zijn of haar trainingen verlopen.

Vanaf februari starten de gemeenschappelijke trainingen. Wanneer je gedurende 10 dagen samen fietst, samen afziet, samen amuseert, is een goede groepssfeer noodzakelijk. Gemeenschappelijke trainingen zijn ideale gelegenheden om elkaar wat beter te leren kennen. Zo leren leerlingen wat het is om in groep te fietsen, dit komt de veiligheid alleen ten goede. Verder organiseren we een verplicht trainingsweekend, de ideale gelegenheid om te werken aan veiligheid en groepssfeer.

Naam van de organisator
Sint-Ursula fietst
Categorie organisator
School
Contactpersoon (openbaar)
joris tielens
Plaats
Kan. Davidlaan, 15
Lier 2500
Belgium
Toegankelijk voor gehandicapten
No

Location Map