Languages

Online workshop: Living Building Challenge 4.0

Event

Deel dit met

Starting
14 May 2020 09:00
Ending
15 May 2020 11:00
Korte omschrijving

Tijdens deze workshop ontdek je samen met lesgever Carlo Battisti de belangrijkste principes achter de Living Building Challenge 4.0.

Omschrijving

De Living Building Challenge (LBC) wil bouwprojecten realiseren die even efficiënt, regeneratief en esthetisch zijn als de natuur zelf. LBC is momenteel de meest rigoureuze internationale performancestandaard binnen de bouwsector. Deze norm biedt namelijk een overkoepelende visie en aanpak om een milieuvriendelijke en gezonde gebouwde omgeving uit te bouwen.

LBC 4.0 is de meest recente stap binnen de evolutie van de Living Building Challenge. Deze visionaire standaard zet haalbare doelen uit om de positieve impact van een gebouw te upscalen. LBC 4.0 houdt niet enkel rekening met kringloopsluiting, maar focust ook op de relaties tussen het gebouw en de gebouwde omgeving.

Inhoud
Deze online workshop biedt een verdiepende introductie in de doelstelling van de Living Building Challenge. De Living Building Challenge is namelijk meer dan een filosofie alleen. Het richt zich als certificatieprogramma op positieve veranderingen en innovaties binnen de bouwsector. LBC 4.0, de meest recente standaard, biedt een overkoepelend kader om de impact van een gebouw te vergroten op het vlak van water, energie, gezondheid, bouwmaterialen…

Samen met lesgever Carlo Battisti (Living Future Europe) bediscussiëren de deelnemers de kernelementen van een regeneratief ontwerpdesign. Hoe kunnen we ambitieuze doelstellingen opstellen om de positieve impact van een gebouw te vergroten? Dit niet alleen voor water-, energie- en materiaalgebruik maar ook op het vlak van schoonheid en gemeenschapsgevoel.

Na afloop van deze workshop kunnen de deelnemers de certificeringspaden vergelijken die beschikbaar zijn voor LBC-projectteams, de belangrijkste redenen voor de recente wijzigingen aan de LBC-standaard verklaren en voorbeelden geven van hoe de Living Building Challenge innovatie stimuleert.

Praktische informatie

Datum en tijdstip:
Donderdag 14 mei 2020, 9u-11u
Vrijdag 15 mei 2020, 9u-11u

Opbouw:
Deel I

09:00-09:40 Introductie van ILFI en LBC. Overzicht van de LBC 4.0-veranderingen.

09.40-10.30 Plaats en water

10.30-11:00 Energie

Deel II

09:00-09:20 Gezondheid en geluk

09:20-10:20 Materialen, gelijkheid en schoonheid

10:20-10:45 Certificatie, bronnen en FAQ

10:45-11:00 Wrap-up en bijkomende vragen

Opgelet: dit webinar wordt opgesplitst in twee delen van telkens 2 uur. Wie zich inschrijft, ontvangt de link om allebei de delen te volgen. Eenmaal inschrijven is dus voldoende! Je ontvangt bij je inschrijving ook een link om het vorige webinar dat we met International Living Future Institute organiseerden te herbekijken.

Lesgever

Carlo Battisti studeerde af als burgerlijk ingenieur aan de Politecnico van Milaan en heeft ruim 20 jaar ervaring in de bouwwereld. Hij is Master in Management and Organizational Development aan de MIP International Business School. Daarnaast is Carlo gecertificeerde Project Manager IPMA®. LEED®, Living Future en WELL Accredited Professional. GBC Home AP, GBC Historic Building AP. USGBC® en WELL Faculty™.

Sinds 2009 werkt hij bij IDM Zuid-Tirol (Italië) als innovatiemanager op de afdeling Business Development afdeling, Construction. Van 2010 tot 2011 werkte hij bij de Energy and Environment-Cluster van Trentino als manager. Van 2015 tot 2016 was hij mede-eigenaar van een startup gericht op LEED-consulting. In 2015 was hij tevens medeoprichter van de Living Future Italy Collaborative.

Sinds 2017 werkt hij samen met Eurac Research als voorzitter en projectmanager van de COST Action 16114 RESTORE (REthinking Sustainability TOwards a Regenerative Economy). De RESTORE COST-actie (2017-2021) beïnvloedt een paradigmaverschuiving naar herstellende duurzaamheid voor nieuwe en bestaande gebouwen en ruimteontwerp in heel Europa, door de samenwerking van meer dan 160 onderzoekers uit 40 Europese landen.

Sinds 2018 is Carlo Europees uitvoerend directeur van het International Living Future Institute en directeur van Living Future Europe. De missie van het International Living Future Institute bespoedigt de innovaties binnen de bouwsector en geeft de nodige richting aan een regeneratieve ontwerptransitie in Europa. Het Instituut streeft actief naar de aanpassing van de Europese markt en de Living Building Challenge (LBC).

Leerdoelstellingen

De motivering duiden achter regeneratieve ontwerpprincipes
De regelgevende, financiële en sociale barrières herkennen die meespelen om high performance gebouwen te realiseren
De intenties en vereisten beschrijven van high performance, duurzame en veerkrachtige gebouwen
Succesvolle strategieën herkennen om de LBC-prestatienorm te realiseren

Permanente educatie
Deze workshop is erkend voor de volgende creditering als permanente educatie:

• 4 LFA Foundational CE Credits

Deze credits kunnen opgenomen worden ter vervanging van de cursus ‘Understanding the Living Building Challenge’.

Inschrijven

Living Future-ambassadeur: €75 (BTW en adminstratie excl.) => €95,58
VIBE- en ILFI-leden: €125 (BTW en administratie excl.) => €158,80
Niet-leden: €175 (BTW en administratie excl.) => €221,42

VIBE- en ILFI-leden krijgen korting bij hun inschrijving. Werk je bij een non-profitorganisatie of overheidsinstantie? Neem dan zeker contact op met education@future-living.org om korting te krijgen op je inschrijvingsprijs.

Het opnemen van de presentatie is niet toegestaan. De workshop en het bijbehorende gedrukte/ digitale materiaal, zoals de PowerPointpresentatie, blijven het exclusieve eigendom van International Living Future Institute en mogen niet worden gereproduceerd of verspreid zonder schriftelijke toestemming.

Naam van de organisator
VIBE vzw
Categorie organisator
NGO
Contactpersoon (openbaar)
Laurens Marysse
Plaats
Mundo-a
Turnhoutsebaan 139a
Antwerpen-Borgerhout 2140
Belgium
Toegankelijk voor gehandicapten
Yes

Location Map