Languages

SDSN-rapport 2025: stand van zaken rond duurzame ontwikkeling in Europa en prioriteiten voor de nieuwe EU-leiders

Deel dit met

Het United Nations Sustainable Development Solutions Network heeft het Europe Sustainable Development Report 2025 (ESDR) uitgebracht, waarin de voortgang van de Europese Unie op weg naar de Sustainable Development Goals (SDG's) wordt geëvalueerd.

Belangrijkste resultaten

Volgens de nieuwste editie van het ESDR blijkt dat er steeds minder vooruitgang wordt geboekt met de SDG's en dat er in de hele EU hardnekkige uitdagingen zijn op sociaal, milieu- en biodiversiteitsgebied.

De EU heeft de afgelopen jaren een aanzienlijk tragere vooruitgang geboekt: tussen 2020 en 2023 steeg de SDG-index met slechts 0,8 punten, terwijl dit tussen 2016 en 2019 nog 1,9 punten was. Vooral op de volgende domeinen zijn er extra inspanningen nodig:

  • Gelijke kansen en toegang tot diensten, vooral op het gebied van ongelijkheid binnen landen (SDG 10)
  • Milieu en biodiversiteit, waaronder duurzame voedsel- en landgebruiksystemen (SDG 2, 12, 13, 14 & 15)
  • Negatieve mondiale effecten door niet-duurzame consumptie en toeleveringsketens
  • Innovatie en infrastructuur (SDG 9)
  • Vrede, recht en partnerschappen (SDG 16 & 17)

“With the size of the global economy and the technologies available, the world has the potential to fully achieve sustainable development! It is the historic responsibility, but also the strategic interest of the new EU leadership, to uphold the universal principles of the UN Charter and implement the SDGs, notably by forging new partnerships in a truly multipolar world.” - Guillaume Lafortune, Vice President of the SDSN and lead author of the Report.

België's positie in de SDG-ranglijst

De SDG-index score is een maatstaf die aangeeft hoe ver een land gevorderd is met het behalen van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Elk land krijgt een totale score, die uitdrukt in hoeverre het alle SDG’s heeft gerealiseerd. Een score van 100 betekent dat een land alle SDG’s volledig heeft behaald. Hoe lager de score, hoe verder het land nog verwijderd is van het behalen van de doelen.

Op basis van deze scores worden landen gerangschikt. België staat op de 16de plaats in de ranglijst en behaalt een SDG-indexscore van 72,2. 

België heeft tot nu toe slechts één doelstelling volledig behaald, namelijk SDG 10 (vermindering van ongelijkheid).

De status van de doelstellingen is als volgt:

Voor 7 SDG's (SDG 1, 3, 5, 6, 7, 9 & 11) blijven er uitdagingen bestaan, voor 6 SDG's (SDG 2, 4, 8, 15, 16 & 17) blijven er aanzienlijke uitdagingen bestaan, en voor 3 SDG's (SDG 12, 13 & 14) blijven er grote uitdagingen bestaan.

Hoewel België vooruitgang boekt, blijft de weg naar volledige realisatie van de SDG’s een opgave. De komende jaren zullen cruciaal zijn om bestaande knelpunten aan te pakken en de duurzaamheidsagenda te versnellen.

Aanbevelingen

Het ESDR geeft vier aanbevelingen om de vooruitgang van de SDG’s te versnellen:

  1. Vergroten van de gezamenlijke investeringen in schone energie en digitale technologieën in de EU en de basis leggen voor een ambitieuze investeringsstrategie voor het komende decennium.
  2. Versterken van pro-sociale maatregelen om de sociale gevolgen van inflatie en de directe en indirecte gevolgen van stijgende geopolitieke spanningen aan te pakken.
  3. Aanpakken van negatieve gezondheids- en milieueffecten van niet-duurzame consumptie.
  4. Gebruik maken van SDG/Green Deal Diplomatie met alle regio’s, handhaaf de principes die zijn vastgelegd in het VN-Handvest en ondersteun een ambitieuze hervorming van het VN-systeem en de Global Financial Architecture (GFA).

Het volledige rapport is hier beschikbaar.


Meer info

Europe Sustainable Development Report 2025
ESDR Dashboard - Belgium
Press Release - Europe Sustainable Development Report 2025