Languages

SDG 15 in de krant Metro: "We stevenen recht op de 6e uitstervingsgolf af, de eerste veroorzaakt door de mens!"

Deel dit met

17 weken lang vind je op dinsdag per SDG de meest recente cijfers, een kort interview met een expert en enkele vernieuwende initiatieven, samengevat op één bladzijde van de bijlage Metro Green. Deze week buigt Metro zich over SDG (Sustainable Development Goal) 15: “Leven op het land”.

Voor veel mensen zijn biodiversiteit en de bijdrage van de natuur aan het welzijn van de mens te wetenschappelijk en te ver verwijderd van de realiteit van het dagelijkse leven. Niets is minder waar. Natuur en biodiversiteit zijn essentieel om de zeven miljard aardbewoners van voedsel te voorzien.

Feit: het leven op aarde in groot gevaar

In dit artikel vermeldt Metro een aantal alarmerende cijfers die enkel bevestigen wat de wetenschappers vrezen: dat een zesde massale uitstervingsgolf de aarde zal bedreigen als de mens aan dit tempo doorgaat:

  • Landbouwgrond verdwijnt 30 tot 35 keer sneller dan vroeger.
  • Droogte en woestijnvorming winnen elk jaar terrein.
  • Als het huidige ritme aanhoudt, zal het visbestand in het gebied Azië-Stille Oceaan binnen 30 jaar uitgeput zijn.
  • In Afrika zal tegen 2100 meer dan de helft van alle vogel- en zoogdiersoorten verdwenen zijn.
  • Als gevolg van de toenemende effecten van de klimaatverandering zou het biodiversiteitsverlies in Noord- en Zuid-Amerika verder kunnen oplopen van 31% vandaag tot 40% in 2050.
  • In de afgelopen eeuw zijn jaarlijks gemiddeld twee gewervelde diersoorten van de aarde verdwenen.
  • ...

CEBioS, een internationaal programma dat ijvert voor de instandhouding van de biodiversiteit

Gelukkig worden er al vele jaren maatregelen genomen om de terrestrische ecosystemen te herstellen. Zo integreert de Belgische ontwikkelingssamenwerking de biodiversiteit in haar kerntaken via het CEBioS-programma. Het doel? Het behoud en duurzaam beheer van de biodiversiteit in de partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

CEBioS-coördinator Luc Janssens de Bisthoven legt aan Metro uit wat er op het spel staat:

Met een budget van 6 miljoen euro beoogt dit partnerschap enerzijds de kennis en capaciteiten van de partnerlanden te versterken en anderzijds de biodiversiteit te bevorderen in de projecten van samenwerkingsactoren zoals het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (Enabel) of de NGO's.

Ontdek meer over CEBioS in de getuigenis van Luc Janssens de Bisthoven en lees de eenvoudige aanbevelingen van Metro om het leven op aarde te vrijwaren. Deel uw ervaringen op Facebook of Twitter met de hashtag #MetroSDG.