Languages

Rapport Indicatoren voor Duurzame Ontwikkeling 2025

Deel dit met

Het Federaal Planbureau (FPB) heeft de vooruitgang die België boekt op het vlak van duurzame ontwikkeling opnieuw geëvalueerd. Daaruit blijkt dat ons land op weg is om minder dan een derde van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te halen. Opmerkelijk: het welzijn in ons land ligt in 2023 het laagst in bijna 20 jaar.

23 van de 51 indicatoren evolueren ongunstig

Het FPB onderzocht de duurzame ontwikkeling in België aan de hand van 51 indicatoren, geactualiseerd met de gegevens die eind oktober 2024 beschikbaar waren.  De analyse laat onder meer toe om te zien of ons land op weg is om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te halen, hoe het gesteld is met het welzijn van de huidige generatie in België en of de beschikbare middelen volstaan voor het welzijn van de toekomstige generaties.

Uit de analyse blijkt dat ons land slechts 16 van deze 51 doelstellingen zal halen, waaronder waterverbruik, het aandeel jongeren in werk of opleiding en investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Aan de andere kant tonen de cijfers aan dat 23 doelstellingen niet gehaald zullen worden als de huidige trends zich doorzetten. Vooral op sociaal vlak is de evolutie negatief: 11 van de 23 sociale doelstellingen gaan achteruit. Voor 12 doelstellingen is de evolutie nog onzeker.

Kwetsbare groepen blijven achter

Duurzame ontwikkeling kan volgens de Verenigde Naties (VN) enkel succesvol zijn als niemand wordt achtergelaten. Het FPB onderzocht daarom de impact per bevolkingsgroep. Hieruit blijkt dat personen met een laag inkomen, laaggeschoolden, eenoudergezinnen en werklozen het hardst getroffen worden. Vooral op vlak van armoede, werk, huisvesting en gezondheid scoren deze groepen aanzienlijk slechter dan de rest van de bevolking.

Welzijn van de huidige en toekomstige generaties

Naast duurzame ontwikkeling onderzocht het FPB ook het welzijn in België tussen 2005 en 2023. In 2023 bereikte het welzijnsniveau in ons land het laagste punt in bijna 20 jaar. Dit heeft niet alleen te maken met de verslechterende algemene gezondheidstoestand van de bevolking, maar ook met de afname van sociale contacten – die tijdens de coronacrisis nog een positieve rol speelden. Bovendien neemt het aantal mensen toe dat niet over de financiële middelen beschikt om een gangbare levensstijl te onderhouden, zoals het verwarmen van hun woning of het betalen van onverwachte uitgaven.

Evolutie van bepaalde indicatoren en hun componenten voor de periode 2005-2023

Het FPB waarschuwt ook dat sommige huidige ontwikkelingen een bedreiging vormen voor het welzijn van toekomstige generaties. Terwijl het menselijk kapitaal (zoals het aantal gediplomeerden) en sociaal kapitaal (vertrouwen in instellingen) licht zijn gestegen en het economisch kapitaal sterk is toegenomen, blijft het milieukapitaal achteruitgaan. De waterkwaliteit en biodiversiteit zijn sinds de jaren 90 aanzienlijk gedaald. Volgens de VN zijn de SDG’s ondeelbaar, wat betekent dat de achteruitgang op milieugebied een ernstige hypotheek legt op de toekomstige leefomstandigheden.


Meer info

Duurzaamheidsindicatoren in België evolueren ongunstig en het welzijn bereikt diepste punt in 20 jaar | Federaal Planbureau

Lees het volledige rapport: Indicatoren van duurzame ontwikkeling 2025 | Federaal Planbureau

Het rapport bevat ook een vergelijking van België met andere EU-landen. Naar bevolkingscategorieën toe, analyseert het rapport de resultaten niet alleen volgens leeftijd, maar ook naar geslacht, opleiding, inkomen, huishoudenstype, activiteitsstatus en per gewest.

De verschillende indicatoren en hun evoluties zijn ook terug te vinden op www.indicators.be