Languages

Nieuw platform voor de financiering van de SDGs

Deel dit met

De Verenigde Naties en de private sector hebben een nieuw platform gelanceerd dat innovatieve financiële oplossingen voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen moet stimuleren. Er zijn veel manieren om de SDGs tegen 2030 te bereiken, maar één ding is zeker: business as usual zal niet voldoende zijn om het gat van 2,5 triljoen dollar per jaar dat nodig is te dichten. Een nieuw tijdperk van samenwerking en coördinatie is aangebroken.

Het Financiële Innovatie Platform (Financial Innovation Platform) zal de identificatie van innovatieve financieringsinstrumenten die investeringen kunnen aandrijven, ondersteunen. Daarnaast zal het Platform belangrijke ontwikkelingsactoren zoals de overheid, het middenveld, NGO’s, ondernemers, banken, projectontwikkelaars, … betrekken en deze actoren aanmoedigen samen te werken. Iedereen wordt betrokken in de transformatie van de wereldwijde kapitaalmarkten en dit vraagt om grote veranderingen. Als het bedrijfsleven niet duurzaam is, dan is de samenleving in gevaar. En als de samenleving niet duurzaam is, dan is de bedrijfswereld in gevaar. Het is dus gewoon zelfbegrepen eigenbelang van het bedrijfsleven om de SDGs te ondersteunen.

Het Platform zal oplossingen versnellen en opschaling aanmoedigen door de know-how die binnen de financiële sector bestaat, toegankelijk te maken. Er komen nieuwe vragen vanuit de markt en ook aandeelhouders zijn op zoek naar duurzame investeringen. Een nieuw kader voor duurzaam beleggen is dan ook nodig.