Fair Trade De Boer Op in Essen
Met de projectoproep ‘SDG-uitdaging’ die in januari 2020 werd gelanceerd, gaf de VVSG – met de steun van de federale overheid – lokale besturen een extra stimulans om op een innovatieve manier werk te maken van de uitdagingen die in de Agenda 2030 vervat zitten. Lokaal beleid stoelen op de SDG’s betekent integraal, transversaal en participatief werken, stakeholders betrekken en vanuit de lokale context internationale uitdagingen aangaan; geen eenvoudige uitdaging. Een multidisciplinaire jury selecteerde drie veelbelovende projecten, die vervolgens liepen van midden 2020 tot begin 2021.
Met het project 'Fair Trade de boer op’ rolde Essen een lokale voedselstrategie uit in samenwerking met een diverse groep lokale stakeholders; land- en tuinbouwers, verkopers van eerlijke, lokale en/of biologische producten, samentuiners en gemeentelijke medewerkers uit de domeinen mondiaal beleid, landbouw, duurzaamheid, onderwijs, welzijn en economie. Hun kennis en expertise werd ingezet om de gemeente te adviseren in haar werking rond duurzame voeding met respect voor lokale en mondiale producenten. Tijdens dit proces kwamen zowel een breed gedragen lokale voedselstrategie als verschillende boeiende activiteiten tot stand, zoals het dynamiseren van de Ecowijzer (regionale gids rond duurzame voeding en eerlijke prijzen) en de organisatie van thema-avonden. Door gedurende het hele project regelmatig de linken te zoeken met de Agenda 2030 werden de SDG’s concreter voor alle betrokken stakeholders en werden enthousiaste acties ondernomen om zowel bestaande als nieuwe activiteiten te verduurzamen. De gemeente geeft met dit project ook concreet invulling aan de nieuwe campagne van FairTradeGemeente, die focust op duurzame voeding met een eerlijke prijs voor de boer, overal ter wereld, en een harmonie tussen eerlijke, biologische en lokale producten.