Languages

De circulaire economie bij Vanheede, de stap een duurzame leefwereld

Project

Deel dit met

Korte omschrijving

Vanheede is veel meer dan een afvalophaler. Onze basisfilosofie is die van de circulaire economie, die als transitie wordt voorgesteld in het behalen van de SDG's. De SDG's zijn de bouwstenen van ons businessmodel en in al onze activiteiten hebben we er aandacht voor. Concreet willen we deze boodschap nog veel meer communiceren aan de buitenwereld om hen te sensibiliseren en om oplossingen aan te reiken voor de afvalproblematiek. We staan voor open en transparante communicatie en willen onze kennis zoveel mogelijk delen.

Omschrijving

We zijn een afvalverwerkend bedrijf dat ten volle geïntegreerd is in de circulaire economie. Voor al het afval dat we inzamelen zoeken we naar een duurzame verwerkingsmethode. Onze activiteiten zijn verspreid over verschillende sites. In Dottenijs zijn twee van onze dochterbedrijven actief. Vanheede Alternative Fuels zet hoogcalorisch afval om in pellets voor de cement- en kalkindustrie; Vanheede Polymers & Compounds zet plastics om in granulaten die opnieuw naar productiebedrijven gaan (SDG 9 Industry, Innovation and Infrastructure). In Quévy verwerkt Vanheede Biomass Solutions verpakt en onverpakt voedingsafval. We vergisten de organische massa, doen aan energieopwekking en leveren hierna een bodemverbeteraar aan de landbouw (SDG 12 Responsible Consumption and Production). En in Rumbeke tenslotte hebben we naast onze plastic recovery facility ook nog onze stortplaats, beheerd door Vanheede Landfill Solutions. Met elk van deze activiteiten willen we een bijdrage leveren aan het verwezenlijken van de SDG’s. In ons jaarlijks Duurzaamheidsverslag rapporteren we hier graag over, dit op een transparante en illustratieve manier. Onderaan deze bijdrage kunt u de link terugvinden naar de digitale versie van ons verslag, editie 2016-2017. We sturen u tevens een exemplaar toe per post. Daarnaast communiceren we ook via andere kanalen over de SGD’s (onze website, onze blog, de sociale media enz.)

Vooral onze site in Rumbeke zetten we graag in de kijker. We verwelkomen er jaarlijks zo’n 2000 bezoekers. Onze stortplaats is een ingenieus staaltje van techniek. Het aanwezige stortgas vangen we op en zetten we om in warmte en elektriciteit (SDG 7 Affordable & Clean Energy). Drainagesystemen vermijden dat het grondwater vervuild geraakt door het afval. Het regenwater dat in het stort sijpelt wordt opgevangen in onze percolaattank; dit voeren we af om te zuiveren (SDG 14 Life Below Water & SDG 15 Life On Land).

De rondleiding op onze site kaderen we in het concept van het Mammoetpad. In 2001 werden er tijdens de graafwerken van onze stortplaats namelijk resten van een mammoet teruggevonden. Dit geeft onze site toch wel een speciale historiek mee! Wanneer we mensen ontvangen starten we klassiek met het tonen van onze bedrijfsfilm en leiden we ze daarna rond op onze site: onze sorteerhal voor ongevaarlijk afval, onze sortering van bijzonder & gevaarlijk afval, onze stortplaats, onze installatie met biogasmotoren, het stukje stort dat omgebouwd werd tot natuurgebied en onze plastic recovery installatie waarin we PMD en andere plastic stromen uitsorteren.

We ontvangen op onze site een heel divers publiek, van scholen en bedrijven tot overheden, klanten, en buren. Onze stakeholder staat steeds voorop in al onze activiteiten. We willen heel transparant zijn over onze activiteiten en vinden een duidelijke communicatie hieromtrent zeer belangrijk. Graag willen we onze communicatie nog meer specifiëren tot onze verschillende doelgroepen. Concreet willen we een aangepaste film maken voor onze jongste bezoekers omdat we dit uiteindelijk allemaal voor hen doen. Voor het maken van deze productie kunnen we de nodige steun gebruiken. We communiceren op vandaag reeds via verschillende kanalen maar we willen dit naar een hoger niveau tillen. Hierbij willen we de SDG’s structureel opnemen in de rondleiding en in onze communicatie.

Vanheede is een open huis – afvalverwerking en storten spreekt nogal tot de verbeelding bij vele mensen. Wij willen hen tonen dat we met onze activiteiten meehelpen aan een betere en duurzame toekomst en dat we de afvalproblematiek omzetten in een opportuniteit tot het creëren van nieuwe grondstoffen en energie.

Link naar ons Duurzaamheidsverslag 2016-2017: https://issuu.com/vanheede/docs/vanheede_-_duurzaamheidsverslag_201_276e...

Naam van de organisator
Vanheede Environment Group
Categorie organisator
Bedrijf
Contactpersoon (openbaar)
Thalia Ehrlich
Plaats
Vanheede Environment Group
Moorseelsesteenweg 32
Roeselare-Rumbeke 8800
Belgium
Toegankelijk voor gehandicapten
Yes

Location Map