SDG 9 in de krant Metro: hoe zit het met de infrastructuur in België en in de wereld?
Metro buigt zich deze dinsdag over de negende duurzame-ontwikkelingsdoelstelling of SDG (Sustainable Development Goal). Gedurende 17 weken vind je elke dinsdag voor een van de SDGs de meest recente cijfers, een kort gesprek met een expert en enkele vernieuwende initiatieven, samengevat op één bladzijde in de bijlage Metro Green.
Toegang hebben tot sanitaire voorzieningen, elektriciteit, drinkbaar water, internet etc., het zijn allemaal voorwaarden voor meer welvaart. Toch hebben miljarden mensen op onze planeet het nog zwaar te verduren door welvaartsproblemen.
In de derde wereld
Metro zet enkele sprekende cijfers op een rijtje:
- 2,6 miljard mensen kunnen geen gebruikmaken van elektriciteit
- 2,5 miljard mensen hebben geen sanitaire voorzieningen
- 800 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water
- 1 à 1,5 miljard mensen beschikken niet over een goede telefoonverbinding
- Meer dan 4 miljard mensen hebben geen toegang tot internet
- …
Deze cijfers hebben betrekking op de minst ontwikkelde landen; maar hoe zit het in België?
In België
In onze contreien vormt de toegang tot sanitaire voorzieningen, drinkwater, elektriciteit etc. gelukkig geen groot probleem. 82% van de Belgische bevolking beschikt bijvoorbeeld over een goede internetverbinding, wat een hoge score is. Er zou echter wel een betere wegeninfrastructuur moeten komen, om onze dichtgeslibde wegen weer vrij te maken. Brussel en Antwerpen doen het heel slecht op Europese schaal. 76% van al het vervoer gebeurt in ons land met de auto (en de motor). De Verenigde Naties willen dit cijfer tegen 2030 terugdringen tot 65% en op langere termijn zelfs tot 50%.
Tot slot zijn ook investeringen in onderzoek en ontwikkeling kenmerkend voor de economische groei van een land.
“België besteedt bijna 2,5% van zijn bbp aan onderzoek en ontwikkeling. Dat is meer dan het Europese gemiddelde van 2%, maar minder dan de doelstelling van 3% die de EU tegen 2020 wil bereiken”.
Marjolien Scheers, woordvoerster van Umicore, legt in de krant Metro uit hoe grondstoffen uit elektronische apparatuur kunnen worden gerecycleerd en waarom dat belangrijk is. Ook infrastructuur voor afvalrecycling is van cruciaal belang voor de goede werking van onze samenleving.
Lees hier het volledige interview met Marjolein Scheers, woordvoerster van Umicore.
Aarzel niet om je ervaringen over dit thema te delen op de sociale netwerken met hashtag #MetroSDG.