SDG 6 IN DE METRO KRANT: Onzuiver water en watertekort zijn een groot probleem.
Elke week neemt Metro op dinsdag één duurzame ontwikkelingsdoelstelling of SDG onder loep: de meest recente cijfers, een kort interview met een expert ter zake en enkele vooruitstrevende initiatieven samengevat op één pagina in de Metro Green bijlage: Deze week is het de beurt aan SDG 6: schoon water en sanitair.
De cijfers rond toegang tot schoon water en sanitair zijn triest:
- 80 % van het afvalwater van menselijke activiteiten wordt zonder zuivering in rivieren of de zee geloosd
- Miljoenen mensen sterven jaarlijks aan ziektes veroorzaakt door onzuiver water.
- 663 miljoen mensen hebben geen toegang tot water.
- Eén derde van de wereldbevolking heeft geen menswaardige sanitaire voorzieningen
- Tegen 2050 woont één persoon op vier in een land met een chronisch of frequent watertekort
De doelstelling van de VN om tegen 2030 iedereen toegang te geven tot drinkbaar water tegen een betaalbare prijs is dus allesbehalve een makkelijke opgave. Landen moeten hun waterbronnen duurzaam beheren om de kwaliteit te verzekeren en de ecosystemen te beschermen. Ook benadrukt de VN dat grensoverschrijdende samenwerking nodig is om iedereen toegang te geven zonder conflicten te veroorzaken. Volgens experten is het nakend watertekort immers één van de grootste risico’s voor conflicten en oorlogen.
Nu al tekorten
Het watertekort is nu al voelbaar in landen zoals Zuid-Afrika. In Kaapstad wordt gevreesd dat de kranen binnenkort droog komen te staan en dat de bewoners in de rij moeten en dat de bewoners in de rij moeten gaan aanschuiven voor een dagelijkse waterbedeling. De stad heeft uit voorzorg zijn waterverbruik moeten halveren van 1,1 miljard naar 586 miljoen liter.
"Overal ter wereld is beter waterbeheer broodnodig, maar ook als consument heb je een verantwoordelijkheid.", zegt Marc Despiegelaere van NGO Protos
In de metro krant roept Marc Despiegelaere van Protos - een ngo die werkt aan projecten rond watergebruik en -beheer - iedereen op om zich bewust te worden van zijn waterverbruik, direct of indirect. ‘Overal ter wereld is beter waterbeheer broodnodig, maar ook als consument heb je een verantwoordelijkheid. Die 200 gram steak uit de supermarkt heeft 4.000 liter water nodig om geproduceerd te worden.’
Lees het volledige interview in het artikel van Metro. Heb jij zelf tips om bewust om te springen met ons waterverbruik? Deel ze via de hashtag #MetroSDG.