SDG 15.2: Eerste loten FLEGT-hout aangekomen in België
De eerste loten hout die voldoen aan de criteria van de Europese FLEGT-verordening (Forest Law Enforcement, Governance and Trade) zijn vanuit Indonesië aangekomen in Antwerpen. Indonesië is het eerste hout producerende land dat een vrijwillig partnerschapsakkoord met de Europese Unie heeft afgesloten in het kader van de uitvoering van het FLEGT-actieplan. De doelstelling van het actieplan is om illegaal hout van de Europese markt te weren. De ondertekening van dit akkoord betekent dat Indonesisch hout dat hier verkocht wordt, voortaan FLEGT-hout zal zijn, afkomstig van een duurzaam beheerd bos.
Het gaat om een lading van 116,23 m³ hout (76.768 kg) die werd ingevoerd door houtimporteur Fepco International Europe (NV) en een lading van 43,92 m³ (28.290 kg) ingevoerd door Hout van Steenberge (NV). Het FLEGT-hout zal via de groothandel terechtkomen bij houthandelaren en doe-het-zelf zaken en wordt o.a. gebruikt in de bouwsector, in betonbekistingen en verpakkingen. Er zijn verschillende FLEGT-verschepingen afkomstig van Indonesië onderweg naar Antwerpen; enkele zullen nog aankomen in december, de volgende worden verwacht in januari 2017.
Het FLEGT-vergunningensysteem is gebaseerd op het verantwoordelijk maken van de uitvoerende landen. In de praktijk gaat hout dat werd gekapt, vervoerd, verwerkt, verkocht of gekocht in overeenstemming met de nationale wetgeving van de landen die een vrijwillig partnerschapsakkoord met de Europese Unie hebben afgesloten, vergezeld van een FLEGT-licentie die ondertekend is door de bevoegde autoriteit van het uitvoerende land. De rol van het DG Leefmilieu van de FOD Volksgezondheid is om de geldigheid van deze licentie na te kijken en het binnenkomen van hout op Europees grondgebied toe te laten. Dit systeem vergemakkelijkt de controles in de lidstaten die hout en producten afgeleid van hout invoeren.
Het FLEGT-vergunningensysteem is van toepassing op alle soorten hout behalve die die beschermd worden door de CITES-conventie (Convention on International Trade on Endangered Species). De invoer in de EU van hout beschermd door CITES is onderworpen aan een extreem strenge controle. Voor hout afkomstig van landen die nog geen vrijwillig partnerschapsakkoord hebben afgesloten, is het aan de invoerder om de legale oorsprong van het hout aan te tonen in overeenstemming met de Houtverordening (EUTR – European Timber Regulation). Er zijn onderhandelingen aan de gang tussen de EU en andere uitvoerende landen zoals Ivoorkust, Thailand en Vietnam. Binnenkort zouden er dus ook loten FLEGT-hout van deze landen beschikbaar moeten zijn op de Europese markt.
Marie Christine Marghem, federaal minister van Leefmilieu, is zeer verheugd over de komst van deze eerste loten FLEGT-hout in België: « Indonesië toont het voorbeeld, dat hopelijk snel gevolgd zal worden door andere landen. Dankzij FLEGT komen we tot een nieuwe manier van duurzaam bosbeheer, gebaseerd op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van landen die hout uitvoeren en zij die hout invoeren. »
Meer info over de FLEGT- en EUTR-verordeningen (www.milieu.belgie.be) en de CITES-conventie (www.citesinbelgie.be).