Languages

Meer duurzaamheid in de chocoladesector met project “Beyond Chocolate”

Deel dit met

Overheden, retailers en middenveldorganisaties bundelen krachten in een partnerschap voor duurzame Belgische Chocolade. Beyond Chocolate bouwt verder op het Belgisch SDG Charter voor Internationale Ontwikkeling.

Met Beyond Chocolate engageren alle ondertekenaars zich om samen te werken rond een hele reeks uitdagingen op het vlak van duurzame chocolade, zoals het aanpakken van ontbossing, kinderarbeid en een leefbaar inkomen voor lokale cacaoproducten.

Brede groep ondertekenaars

Onder de ondertekenaars bevinden zich een aantal belangrijke chocoladeproducenten zoals Barry-Callebout, publieke voortrekkers, zoals Minister van Duurzame Ontwikkeling, Marie-Christine Marghem, Minister van Buitenlandse zaken, Didier Reynders, Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Alexander De Croo en het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, Enabel. Ook een aantal Belgische universiteiten, niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties, impactinvesteerders, retailers, Ngo’s en vakbonden ondersteunen dit nieuwe partnerschap en gaan vanop hun eigen werkterrein bijdragen aan duurzame Belgische chocolade. Hieronder zitten enkele SDG-bekenden, zoals Ngo Rikolto (SDG Voice 2019) en retailer Colruyt Group (SDG Voice 2017). Duurzaamheidsorganisaties The Shift en IDH Sustainable Trade Initiative speelden een coördinerende rol bij de totstandkoming van Beyond Chocolate.

Wat houdt dit partnerschap in?

Concreet betekent dit dat alle Belgische chocolade, geproduceerd of verhandeld in België, tegen uiterlijk eind 2025 moet voldoen aan een relevante certificeringsstandaard of geproduceerd moet zijn met cacaoproducten van bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma’s.

Ook de afspraken tussen overheden en privépartners die vallen binnen het Cocoa & Forests Initiative moeten tegen uiterlijk eind 2025 volledig gerespecteerd zijn. Het gaat dan vooral om het beëindigen van ontbossing in de twee grootste cacao producerende landen Ghana en Ivoorkust. De ontbossing als gevolg van cacaoproductie voor de Belgische chocoladesector moet uiterlijk in 2030 stoppen. Tegen dan moeten alle cacaoproducenten minimaal een leefbaar inkomen verdienen.

Resultaat van Belgisch SDG Charter

Beyond Chocolate bouwt verder op het Belgisch SDG Charter voor Internationale Ontwikkeling. Dit charter werd twee jaar geleden gelanceerd en brengt de privésector, middenveld en overheid samen rond de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Ondertussen onderschreven al meer dan 100 bedrijven, middenveldorganisaties en vertegenwoordigers van de publieke sector via dit charter hun engagement voor duurzame en inclusieve economische groei.