Languages

9 december 2016: International dag tegen Corruptie

Deel dit met

Het thema van dit jaar van de Internationale dag tegen Corruptie: “Verenigd tegen corruptie voor ontwikkeling, vrede en veiligheid”.

Elk jaar wordt er 1 triljoen dollar aan smeergeld betaald, terwijl ongeveer 2,6 triljoen dollar jaarlijks gestolen wordt door corruptie. Dat is een bedrag van meer dan 5% van het mondiale BBP. In ontwikkelingslanden worden, door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, de fondsen die verloren gaan door corruptie geschat op 10 keer het bedrag van de officiële ontwikkelingshulp.

Corruptie is een ernstig misdrijf dat zowel sociale als economische ontwikkeling kan ondermijnen in alle maatschappijen. Geen enkel land, regio of gemeenschap is hier immuun tegen. Dit jaar hebben UNDP en UNODC samen een globale campagne georganiseerd. Deze campagne focust op de invloed die corruptie heeft op zowel onderwijs, gezondheid, justitie, democratie, welvaart en ontwikkeling.

De gezamenlijke internationale campagne van 2016 focust op corruptie als een van de grootste belemmeringen om de Sustainable Development Goals te realiseren.

Kijk hier wat jij kan doen