Zorgwekkend verslag over de SDG’s: over het algemeen wordt eraan gewerkt, maar zoals het er nu voorstaat, worden ze niet gehaald tegen 2030
RobecoSAM, een investeringsmaatschappij voor duurzame ontwikkeling, heeft deze zomer haar recentste verslag gepubliceerd: “SDG Index and Dashboard report 2018”: Global responsibilities – Implementing the goals.
Sinds drie jaar biedt dit verslag, opgemaakt met de steun van de Bertelsmann Stiftung en het Sustainable Development Solutions Network (SDSN), een jaarlijks overzicht van de prestaties van de landen wat de 17 SDGs betreft. In deze editie worden voor het eerst de 193 lidstaten van de Verenigde Naties doorgelicht.
De "SDG Index en Dashboard" 2018 biedt een herziene en geactualiseerde evaluatie van de kloof die de landen nog moeten overbruggen om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) te bereiken. Het bevat gedetailleerde dashboards om de prioriteiten voor de uitvoering van de SDG's te helpen bepalen en rangschikt de landen op basis van hun algemene prestaties bij het bereiken van deze doelstellingen.
De verwezenlijking van de SDG's vereist grote veranderingen in de onderwijsstelsels, de gezondheidszorg, het energieverbruik, het grondgebruik, de stadsplanning, de inzet van informatietechnologie etc. We stellen vast dat de integratie van de duurzameontwikkelingsdoelstellingen in nationale strategieën, begrotingen, audits, aankoopbeleid, personeelsbeheer en andere aspecten van het overheidsbeleid tegen 2030 een enorme uitdaging vormt voor de ontwikkelde landen en voor de ontwikkelingslanden.
Geen enkel land ligt op schema om alle SDG’s te bereiken tegen 2030
De uitdagingen zijn zo enorm dat uit de gegevens van het verslag blijkt dat geen enkel land volledig op schema ligt om alle SDG's te bereiken.
De vooruitgang in de richting van duurzame consumptie- en productiepatronen verloopt te traag.
Landen waar het inkomen hoog ligt, scoren het laagst op SDG's 12 (verantwoorde consumptie en productie) en 14 (leven in het water). Hoewel er geen trendgegevens beschikbaar zijn voor SDG 12, wijzen de gegevens voor SDG 14 erop dat de meeste landen met een hoog inkomen de afgelopen jaren geen vooruitgang hebben geboekt in de richting van deze doelstelling. De trends in SDG 15 (leven op het land) zijn ook onvoldoende. Uit de cijfers blijkt dat er extra inspanningen nodig zijn om de biodiversiteit te beschermen en duurzame productie en consumptie te ondersteunen.
De resultaten van het verslag tonen ook grote verschillen tussen de landen in de manier waarop de SDG's door de politieke leiders worden opgepikt en vertaald in institutionele mechanismen. Ook de situatie in het land heeft een impact. Bij conflicten bijvoorbeeld stokt de voortgang van de SDG's. De meeste ontwikkelingslanden hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen extreme armoede in al haar vormen, waaronder inkomensarmoede, ondervoeding, toegang tot gezondheidszorg en onderwijs, en toegang tot de basisinfrastructuur.
Drie landen springen eruit
Drie Scandinavische landen, met name Zweden, Denemarken en Finland, staan op de eerste plaats in de editie 2018 van de SDG-index, maar ze staan alle drie nog steeds voor grote uitdagingen voor het bereiken van de SDG's, onder meer voor SDG's 12 (verantwoorde consumptie en productie) en 13 (klimaatactie).
En België? Bij de goede leerlingen
België krijgt een “Index score” van 79% en bekleedt daarmee de 12e plaats in het klassement. SDG 1 (geen armoede) is de enige die al werd bereikt. Ook voor de volgende SDG’s behaalt ons land een goede score:
- 2 (geen honger)
- 3 (goede gezondheid en welzijn)
- 5 (gendergelijkheid)
- 8 (waardig werk en economische groei)
- 10 (ongelijkheid verminderen)
- 11 (duurzame steden en gemeenschappen)
- 16 (vrede, veiligheid en sterke publieke diensten)
Verder is het geen verrassing dat de SDG’s 12, 13 en 14 in de toekomst de grootste investeringen zullen vereisen.
Alle gegevens en analyses van het verslag zijn beschikbaar op de portaalsite www.sdgindex.org, geklasseerd per land of per indicator. Opgelet: aangezien de methodologie gewijzigd is bij deze editie, kunnen de gegevens niet worden vergeleken met die van de vorige edities.