Languages

Eurostat publiceert nieuw report rond duurzame ontwikkeling binnen Europa

Share this on

Eurostat publiceerde zonet een nieuwe interactieve studie over de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling en de SDGs.

Meten is weten. De Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, meet dan ook met regelmaat waar we binnen Europa staat op vlak van duurzame ontwikkeling, Agenda 2030 en de SDGs. Om een goede monitoring te garanderen ontwikkelde Eurostat samen met zijn stakeholders en partners een indicatorenset. Momenteel worden er 42 indicatoren gebruikt om de vooruitgang van de SDGs te meten.

Globaal gezien zette de EU de afgelopen vijf jaar een stap in de goede richting voor vrijwel alle SDGs. De vooruitgang komt echter niet overal even snel en voor sommige doelstellingen zien we trends die de verkeerde kant uitgaan. We zetten de belangrijkste resultaten even op een rijtje:

  • Vooruitgang: De SDG 3 (gezondheid en welzijn), SDG 4 (onderwijs), en SDG 7 (schone energie) kennen de afgelopen vijf jaar de beste resultaten. Vooruitgang betekent echter niet dat de zaken goed gaan. Neem bijvoorbeeld SDG 15 (leven op het land): voor deze SDG zien we een vooruitgang bij een aantal indicatoren, maar toch blijven onze ecosystemen en biodiversiteit aftakelen.
  • Achteruitgang: Bij SDG 10 (verminder ongelijkheden) zien we dan weer een achteruitgang. Dit komt vooral door stijgende inkomensverschillen binnen de Europese lidstaten.
  • Tekort aan data: Voor SDG 6 (schoon water en sanitatie), SDG 13 (klimaatactie), SDG 14 (leven onder water), SDG 16 (vrede, veiligheid, en sterke instellingen) kunnen geen trends geïdentificeerd worden door een gebrek aan data.

Bekijk de volledige studie hier. Een verkorte brochure is ook beschikbaar hier.

Geen zin in een rapport vol expertentaal? Bekijk dan de interactieve site waar je de studie op een speelse wijze kunt ontdekken.