Languages

Beleidscoherentie voor Duurzame Ontwikkeling versterken

Share this on

Op dinsdag 18 maart 2025 organiseerde het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) samen met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en met steun van de Europese Commissie een workshop over het versterken van Beleidscoherentie voor Duurzame Ontwikkeling.

De implementatie van de SDG's versnellen

Deze workshop maakt deel uit van het project “Building Policy Coherence for Sustainable Development (PCSD) across federal government in Belgium”. Dit initiatief wil de implementatie van de Sustainable Development Goals (SDG's) in België versnellen door analyses en aanbevelingen te leveren om de Beleidscoherentie voor Duurzame Ontwikkeling (PCSD) op federaal niveau ter versterken. Meer specifiek wil het project input leveren voor de voorbereiding van het volgende Federaal Plan voor Duurzame Ontwikkeling en bijdragen aan de uitvoering van de 2030 Agenda, gebaseerd op de drie pijlers van de Aanbeveling van de OESO-Raad over PCSD.

Het identificeren van mechanismen en hulpmiddelen

De workshop had als doel de federale overheid, en in het bijzonder het FIDO, te helpen bij het identificeren van de belangrijkstee mechanismen en instrumenten die zouden kunnen worden aangenomen en/of versterkt om de coördinatie van het PCSD tussen sectoren en overheidsniveaus te verbeteren.

De OESO-experts presenteerden de voorlopige resultaten van de institutionele analyse met betrekking tot de aanbevelingen over het PCSD. Vervolgens faciliteerden ze een dialoog tussen een twintigtal belanghebbenden van de federale overheid (vertegenwoordigers van federale administraties en adviesraden).

Talloze mogelijkheden

Er werden verschillende actiepistes besproken, waarover een verslag zal worden opgesteld dat aan de deelnemers zal worden toegestuurd. De discussies spitsten zich in het bijzonder toe op:

  • Het engagement van het leiderschap;
  • Het verband tussen beleidscoherentie en doeltreffendheid;
  • De proliferatie van sectorale plannen;
  • De inbreng van de stakeholders;
  • De toegang tot gegevens en wetenschappelijk onderbouwd overheidsbeleid;
  • De evaluatie van beleidsimpact;
  • De monitoring- en rapporteringsprocessen.

Het FIDO zal deze resultaten doorgeven aan de werkgroep van de ICDO die het Federaal Plan voor Duurzame Ontwikkeling voorbereidt en zal dit project blijven volgen door beste praktijken uit te wisselen met de OESO-experts, Portugal en Ierland.