Languages

Studiereis Rotterdam

Evénement

Partager ceci sur

Starting
29 October 2021 07:00
Ending
29 October 2021 19:00
Description

Nederland wordt in Europa gezien als een ‘circulaire hotspot’, een centrum van kennis en innovatie op het gebied van circulaire economie. Nederlandse steden hebben het voortouw genomen in de Nederlandse transitie naar een circulair economisch model met innovatie, aanbesteding, stedelijke inrichting, en materiaal management. Rotterdam is hierin één van de voorlopers, en heeft ambitieuzere doelstellingen dan de rest. In 2030 wil de stad dat circulair de maatstaf is, en dat het primaire grondstoffengebruik met 50% is gereduceerd ten opzichte van nu. Daarbij wil de stad 3.500 tot 7.000 banen creëren die direct bijdragen aan de circulaire economie.

Rotterdam is op weg naar een samenleving zonder afval. Dat betekent dat de stad de omschakeling van een lineaire naar een circulaire economie moet maken. Daarvoor is het Programma Rotterdam Circulair 2019 – 2023 opgesteld. Hét plan waarin de circulaire ambities van de gemeente beschreven staan. Waarin je meer leest over de stip op de horizon, de twee routes om daar komen, de instrumenten die zij ter beschikking hebben en de opgaven, kansen en acties in de vier sleutelsectoren (bouw, voedselstromen, consumptiegoederen en de zorg).

Aan de basis van het programma ligt het grondstoffenonderzoek van onderzoeksbureau Metabolic. Dit bureau heeft in opdracht van Rotterdam de verschillende grondstofstromen in beeld gebracht en de impact daarvan op de economie. Ook heeft Metabolic een analyse gemaakt binnen welke sectoren maatregelen van de gemeente het meeste effect hebben op het stimuleren van de circulaire economie.

Programma

* 06u53: Trein Brugge - Gent (7u27) -Antwerpen (8u44) – Rotterdam CS (9u49)
* 10u30: Luchtsingel
* 12u30: Fenix Food Factory
* 14u30: Blue City - Metabolic
* 15u30: Blue City – rondleiding
* 17u10: Trein Rotterdam CS - Antwerpen (18u16) – Gent (19u33) – Brugge (20u01)

Bezoeken

Luchtsingel

In slechts een paar jaar tijd werd een volledig stuk wasteland omgetoverd tot een levendige plek vol bedrijvigheid, met als centrale as de knalgele voetgangersbrug de Luchtsingel. De aanjager achter deze drastische gebiedsinterventie was architectenbureau ZUS. Zelf vestigden zij zich met hun kantoor in het wederopbouwicoon het Schieblock. Om hen heen verzamelden zich allereerst kleine start-ups, maar later ook gevestigde namen, culturele instellingen, uitgaansgelegenheden en zelfs hele festivals.

De DakAkker is een dakboerderij van 1000m2 bovenop het Schieblock in Rotterdam. Er worden groenten, eetbare bloemen en fruit verbouwd en bijen gehouden. De DakAkker is de grootste openlucht dakboerderij in Nederland en een van de grootste in Europa. Op het dak van het dakpaviljoen is het Slimdak. Een testsite voor slimme wateropvang.

Lunch@Fenix Food Factory

Vanuit een liefde voor eten en ambacht vonden onze ondernemers elkaar in 2014 in de straten van Rotterdam. Een passie werd gedeeld, een plan werd gemaakt en een droom werd gerealiseerd in een oude havenloods op Katendrecht. Onder de naam Fenix Food Factory bieden deze ondernemers Rotterdam een culinaire broeiplaats; een plek om boodschappen te doen, te leren hoe de producten gemaakt worden en om ambachtelijke smaken te ervaren.
Blue City

BlueCity is een broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen. Binnen hun ecosysteem van sociale ondernemers en radicale disruptanten is afval een waardevolle bouwsteen. Zo creëren ze een voorbeeldstad voor de circulaire economie.

Metabolic

Het Nederlandse Metabolic scant steden, op zoek naar circulaire opportuniteiten. Door systeemdenken en data-science worden materiaal-, energie- en waterstromen in kaart gebracht die op stadsof regioniveau als springplank kunnen fungeren om over te schakelen naar een circulair grondstoffengebruik.

In Rotterdam hebben ze voor de stad een uitgebreid plan gemaakt om de transitie te maken naar een circulaire economie. Hun workshops met belangrijke stakeholders – en omvangrijke analyse van de materiaalstromen in de bouw-, voedsel-, energie-, consumenten- en zorgsector – hebben ervoor gezorgd dat de stad een platform heeft om zijn ambitieuze doelen te bereiken: het creëren van 3.500-7.000 nieuwe banen en het halveren van materiaalverbruik tegen 2030.

Praktisch

Kostprijs
De kostprijs bedraagt175 euro. Voor deelnemers van het postgraduaat Circulair Bouwen (academiejaar 2020-2021) bedraagt de kostprijs 125 euro. Dit is inclusief BTW, rondleidingen met gids, lunch, fiets en verzekering.

Inschrijven

Inschrijven kan via: https://www.howest.be/nl/nieuws/bezoek-rotterdam-op-vrijdag-29-oktober. Het aantal inschrijvingen is beperkt tot 23 deelnemers. Deelnemers beschikken over een Covid Safe Ticket.

Contactpersoon

hannelore.goens@howest.be

Trein

We nemen allemaal dezelfde trein. Je kan opstappen in Brugge, Gent of Antwerpen.
* Gelieve door te geven waar je op de trein stapt.
* Gelieve je eigen treinticket te kopen.
* Gelieve op tijd aanwezig te zijn (minstens 15 minuten) op het juiste perron aub.
- 06:52 Brugge > 07:16: Gent-Sint-Pieters
- 07:27 Gent-Sint-Pieters > 08:23: Antwerpen-Centraal
- 08:44 Antwerpen-Centraal > 09:49: Rotterdam-CS

Name of organizer
VIBE
Organizer Categories
ONG
Nom du contact (visible)
Laurens Marysse
Lieu
2140
Belgium
Disabled accessible
Yes

Location Map