Languages

SMOK

SDG graffitikunstwerk

Engagement

Partager ceci sur

Starting
19 July 2019 13:45
Ending
25 September 2019 13:45
Short description

Een participatietraject met het gemeentepersoneel, kunstcentrum Huis Hellemans en de creatieve insteek van SMOK liet Den Willecom duurzame ontwikkelingspunten scoren. Edegem maakt de duurzame ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties mee waar. Daarbij krijgt ze hulp van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) die Edegem selecteerde als één van de 20 pilootgemeenten om de Global of SDGs in de praktijk te brengen.

Description

“Edegem ging niet enkel een partnerschap aan met SMOK om tot een prachtig graffitikunstwerk te komen, maar ook met haar eigen personeel en kunstcentrum Huis Hellemans. De collega’s die in de nabije toekomst het nieuwe vrijetijdscentrum Kruispunt zullen bezetten, kregen daarbij een doorslaggevende stem”, vertelt burgemeester Koen Metsu. “Zij zullen immers dagelijks uitkijken op het kunstwerk dat op de zijmuur van Den Willecom prijkt. Je personeel een stem geven, en partners zoeken, is helemaal in lijn met het idee achter de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.”
“Met die 17 Sustainable Development Goals (SDGS) of Global Goals willen de Verenigde Naties iedereen oproepen om een betere wereld te ontwikkelen tegen 2030. SDG 17 roept op om dergelijke partnerschappen aan te gaan en daarmee scoort Edegem ook meteen op Goede gezondheid en welzijn (SDG3), want personeel betrekken leidt tot meer motivatie en efficiënte op de werkvloer. Toeschouwers komen in aanraking met street art en vinden zo de weg naar kunstcentrum Huis Hellemans. Daar doen ze weer nieuwe ideeën op en leren bij (SDG 4). Dat zorgt er dan weer voor dat het lokale bestuur sterke publieke diensten (SDG 16) kan leveren. En zo kunnen we nog even doorgaan, want werken aan één doelstelling is werken aan meerdere”, vertelt schepen Lawrence Vancraeyenest bevoegd voor duurzame ontwikkeling.
“Het was geen eenvoudige taak om die abstracte globale agenda te verbinden aan de ideeën van de medewerkers van VTC Kruispunt”, sluit schepen voor kunst en cultuur Koen Michiels nog af. “Daarom organiseerde het gemeentebestuur samen met SMOK een workshop. Daaruit bleek dat de thema’s traditie, trouw, sierlijkheid en het klassieke belangrijk waren. Aangevuld met de warmte van open van geest zijn, vriendelijkheid en elkaar ontmoeten. De zwaan staat voor het klassieke en de knuffel voor de warmte. Een warme, betrokken gemeenschap die zich verbonden weet door een uitgebreid vrijetijdsaanbod. De tien wegwijzers voor Edegem komen op die manier ook in het kunstwerk weer terug.”

Name of organizer
Gemeente Edegem
Organizer Categories
Stad, gemeente of provincie
Nom du contact (visible)
Koen Metsu
Lieu
Den Willecom
Terelststraat 2
Edegem 2650
Belgium
Disabled accessible
Yes

Location Map