Languages

Genderneutrale kleuterwerking

Engagement

Partager ceci sur

Starting
19 February 2022 09:30
Ending
19 February 2022 12:00
Short description

Op 19 februari zetten we onze deuren van onze kleuterschool open om onze vernieuwde werking aan het grote publiek bekend te maken.
Sedert 1 september 2021 kiezen we ervoor om via teamteaching onze jongste kleuterwerking vorm te geven voor kinderen van 2,5 tot 5 jaar.
Diversiteit en genderneutraliteit krijgen een duidelijke plaats in onze werking. Steretype hoeken zoals de autohoek, poppenhoek, ... ruimen plaats voor nieuwe abstracte hoeken waar creativiteit de sleutel is.
Onze inrichting laat kinderen out of te box denken en zorgt ervoor dat kinderen zich welkom voelen en kunnen spelen mat wat ze willen en waar ze dat willen.
In onze kleuterbieb is er aandacht voor boeken uit verschillende culturen en talen.

Description

Genderneutraliteit/ diversiteit

Genderneutraliteit is binnen onze kleuterwerking heel belangrijk. Zo zijn de stereotype hoeken verdwenen. Keuken, poppenhoek, autohoek, … worden vervangen door abstracte hoeken die zelf een invulling vragen. Ook in de kleedkamer wordt geen rekening gehouden met gender. Voor elk wat wils.

We spreken de kinderen steeds aan met hun naam en niet met jongen of meisje. Ook wanneer we groepjes maken zullen we steeds rekening houden met een mix. Jongens tegen meisjes in een spel is uit den boze. Kinderen moeten de kans krijgen om op te groeien in een omgeving waar ze geslacht erkennen, maar niet koppelen aan cultureel bepaalde verwachtingen of genderstereotypen. Enkele op deze manier kan een kind zich maximaal ontwikkelen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een genderneutrale opvoeding heel wat voordelen met zich meebrengt. Zo denken kinderen met een genderneutrale opvoeding minder stereotiep, hebben ze een mooier zelfbeeld, eerlijke carrièremogelijkheden en worden ze gezonder.

We baseren ons op het Zweedse model. Het Scandinavisch land is volgens het Global Gender Gap Report 2018 voor maar liefst 82,2 procent gendergelijk in de sectoren gezondheid, onderwijs, economie en politiek.

Ons schoolteam gelooft in deze aanpak die perfect past binnen het pedagogisch project van het GO!

Naast genderneutraliteit hebben we ook aandacht voor diversiteit. We bieden kinderboeken aan in verschillende talen en hebben oog voor meertaligheid. Zo begroeten we de kinderen in verschillende talen en brengen we de thuistaal van meertalige kleuters in de klas. Ook muziek en beeldende activiteiten vieren de diversiteit op school.

21ste eeuwse vaardigheden

Binnen onze werking staan de vaardigheden uit bovenstaand model in de focus. Creatief en probleemoplossend denken zijn de rode draad in onze STEMstraat bijvoorbleeld. Ook voor samenwerken en sociale en culturele vaardigheden hebben we veel aandacht binnen onze werking. ICT, mediawijsheid en computationeel denken zijn binnen onze school al geruime tijd een focus;

Vital schools

In onze speel- en leeromgeving zul je weinig stoelen en tafels vinden. Dynamisch zitten, liggen, staan, … staan in de focus. Kinderen die meer bewegen hebben volgens wetenschappelijk onderzoek een grotere focus en komen sneller tot leren. Onze ruimte is dan ook zo ingericht dat kinderen vrij kunnen bewegen, lopen, rollen, .... .

Creativiteit

Deze filosofie van picasso nemen we graag mee in onze visie. Als team staan we achter deze stelling en trachten we binnen onze werking creativiteit centraal te zetten. We checken bij de aankoop van didactisch materiaal de creatieve mogelijkheden en richten de leer- en speelomgeving in als een adaptieve omgeving met abstracte vormen die de fantasie van de kinderen stimuleren. Dit is de reden waarom je geen poppenhoek met keukentje bij ons zal vinden. Hier beperk je de kinderen in hun creativiteit en verwacht je dat ze telkens hetzelfde spel gaan spelen. In het thema Indianen moet je kunnen koken op een kampvuur bijvoorbeeld. Kinderen kunnen deze omgeving zelf vorm geven met blokken bijvoorbeeld.

Name of organizer
Basisschool de Springplank
Organizer Categories
School
Nom du contact (visible)
Wesley Vanbavinckhove
Lieu
Basisschool de Springplank
H. Losschaertstraat 5A
Brugge 8000
Belgium
Disabled accessible
Yes

Location Map