Languages

Logo VIBE

Eco*Bouwforum 'Regeneratief ontwerpen en bouwen: een introductie'

Evénement

Partager ceci sur

Starting
23 September 2021 14:00
Ending
23 September 2021 16:00
Short description

Regeneratief ontwerpen en bouwen is de toekomst van de bouwsector. Mis ons gratis webinar niet!

Description

Regeneratief ontwerpen en bouwen is de volgende stap voor de bouwsector. Daar is geen twijfel over mogelijk. De focus ligt op het herstel én de kwalitatieve verbetering van de natuur. Wij geven een stoomwebinar over de belangrijkste principes achter regeneratief ontwerpen en bouwen.

✅ 14u tot 14u45: Biomimicry: hoe de bouwsector leert van de natuur – Lydia Fraaije (FRAAi architecten)

Biomimicry is leren van de 3,8 miljard jaar research en development ervaring van de natuur en deze enorme database aan technische kennis inzetten om producten, processen en systemen te ontwikkelen die passen binnen een natuurlijk ecosysteem. Vaak ziet men door de hele duurzaamheidsdiscussie en alle mogelijke duurzame oplossingen 'door de bomen het bos niet meer'. En wordt ten aanzien van duurzaamheid alleen gekeken naar het gebruik van materialen en het besparen van energie. Door de toepassing van biomimicry, het denken in ecosystemen, en de natuur als model, mentor en maatstaf te gebruiken worden afwegingen ten aanzien van duurzame beslissingen een helder verhaal. Een verhaal met ontelbare kansen en mogelijkheden. Tijdens de lezing krijgt je een introductie in biomimicry en wordt aan de hand van een aantal projecten inzichtelijk hoe biomimicry in de praktijk tot uiting komt.

Lydia Fraaije studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven en werkt in de dagelijkse praktijk als biomimicry architect. Sinds 2006 heeft ze haar eigen bureau FRAAi architecten waarmee ze biomimicry zo veel mogelijk in de praktijk brengt. Haar dagelijkse ontwerppraktijk bestaat uit het ontwerpen van gebouwen, interieurs en meubels. Verder geeft ze regelmatig lezingen. Momenteel ontwerpt ze haar eigen biomimicry show case huis: Vita Pura.

✅ 14u45 tot 15u30: De Living Building Challenge 4.0 – Carlo Battisti (Living Future Europe)

De Living Building Challenge is dé meest ambitieuze performancestandaard in de bouwsector. Deze visionaire standaard van het International Living Future Institute zet realistische doelen om de positieve impact van een materiaal, gebouw of wijk te upscalen. Het certificatieprogramma stimuleert innovaties binnen de bouwwereld. Het overkoepelende kader vergroot de impact op het vlak van plaats, water, energie, gezondheid, materialen, rechtvaardigheid en schoonheid.

Carlo Battisti is de uitvoerend directeur van het International Living Future Institute en de voorzitter van Living Future Europe. Hij bouwde in zijn carrière een ruime expertise op over regeneratief bouwen en ontwerpen. Het International Living Future Institute versterkt de innovaties binnen de bouwsector en geeft richting aan de transitie in Europa.

✅ 15u30 tot 16u: Regeneratief bouwen in België: UR.zone – Bruno Deraedt (UR.zone)

UR.zone is het allereerste regeneratieve bedrijvencentrum in België. Deze plek op Gentse bodem staat voor verbinding tussen de mens en de natuur. Het terrein bestaat uit een monumentale villa en een aangrenzend magazijn. De focus van UR.zone ligt op organisaties die een positieve impact hebben op de samenleving en het milieu. Momenteel levert UR.zone inspanningen om het Living Building Challenge-certificaat te halen.

Bruno Deraedt is oprichter en vennoot van het Gentse architectenbureau BAST architects and engineers. In Vlaanderen is hij een toonaangevende stem binnen het maatschappelijke debat over mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen. Met UR.zone pioniert hij in Vlaanderen en lanceert hij als eerste het regeneratieve verhaal.

Met dank aan FRAAi architecten, Living Future Europe en UR.zone.

Name of organizer
VIBE
Organizer Categories
ONG
Nom du contact (visible)
Laurens Marysse
Lieu
9000
Belgium
Disabled accessible
Yes

Location Map