Languages

Aanpassing hoekinstelling ventilator voor beter rendement

Projet

Partager ceci sur

Starting
20 February 2019 08:15
Ending
20 February 2019 08:15
Short description

aanpassing hoekinstelling ventilatorbladen om beter rendement van de turbine te bekomen. Dit resulteert in een hogere elektriciteitsproductie.

Description

In de onderhoudsstop van 2018 werd beslist om de hoekinstelling van de ventilatorbladen te optimaliseren.
Deze stonden oorspronkelijk op 14° en werden tijdens de stilstand bij 2 van de 3 fans op 18° gezet. Fan één werd niet aangepast omdat tijdens dezelfde stop microscheuren werden aangetroffen en een grotere hoekinstelling zou tot grotere mechanische spanning in de bladen kunnen leiden. Deze wordt bij de stilstand van 2019 vervangen en nadien ook op 18° gezet.
Onderliggende theorie: met een grotere hoek zal een grotere luchthoeveelheid over het te koelen oppervlak worden geleid. Hierdoor zal dus vooral op warme dagen (wanneer de condensor op vollast draait) meer kunnen gekoeld worden wat leidt tot een grotere onderdruk na de turbine wat op zich leidt tot een grotere elektriciteitsproductie. Wegens de grotere hoek zal de condensor wel meer elektriciteit verbruiken om aan dezelfde snelheid te draaien.
De opbrengst van de meer productie moet dus opwegen tegenover het grotere verbruik.
Uiteraard zal dit alles sterk afhankelijk zijn van de buitentemperatuur. Hoe kouder buiten hoe minder geforceerde lucht er over het koeloppervlak moet worden geblazen om de nodige onderdruk na de turbine te bekomen.

Name of organizer
Biostoom
Organizer Categories
Bedrijf
Nom du contact (visible)
Desomer Peter
Lieu
Biostoom Oostende
Solvaylaan 7
Oostende 8400
Belgium
Disabled accessible
No

Location Map