VIBE-congres: De gezonde en veerkrachtige gemeente
Op donderdag 5 en vrijdag 6 september organiseren VIBE vzw en Odisee Hogeschool een nieuwe editie van het VIBE-congres. Deze zal focussen op gezonde en veerkrachtige gemeenten. Deelnemers maken tijdens het congres kennis met ontwerpmaatregelen en -strategieën om toekomstbestendige en klimaatrobuuste gemeentes uit te bouwen. De klimaatdoelstellingen van 2050 naderen immers met rasse schreden. De klemtoon van het VIBE-congres ligt in eerste instantie op de verhouding tussen gezondheid, biodiversiteit en klimaatneutrale stedenbouw. Toch worden ook thema’s als circulariteit, aanpasbaarheid en sociale inclusie aangesneden en besproken.
Het VIBE-congres maakt je wegwijs in deze boeiende thema's en ankerpunten. Hoe gaan we om met de uitdagingen die zich momenteel aan onze samenleving stellen zoals de sneller opeenvolgende periodes van droogte en warmte? Wat zijn de mogelijkheden en toekomstperspectieven? Hoe integreren we de kernaspecten van gezonde en veerkrachtige gemeentes in het lokale beleid? Wat is het belang van een goed uitgewerkte lokale voedselstrategie? Hoe brengen we milieuvriendelijke en gezonde bouwmaterialen en -methodes terug op de agenda? Hoe ontwerpen we toekomstbestendige gebouwen en wijken? Wat zijn de mogelijkheden die kwalitatieve en efficiënte ruimtelijke planning ons precies biedt? En welke zijn de voorbeeldprojecten die momenteel al gerealiseerd zijn? Het VIBE-congres formuleert een antwoord op al deze vragen.
De volgende experten tekenen present: Erik Rombaut (KU Leuven), Luc Eeckhout (KU Leuven/evr-architecten), Mieke Vandenbroucke (VIBE vzw), Trui Maes (CLT Gent), Alexis Versele (KU Leuven/BAST architects & engineers), Sabien Windels (Roof Food Gent), Guy Bourdet (Sweco Belgium) en Els Huigens (Fris in het Landschap). Als deelnemer mag je je verwachten aan verdiepende lezingen, hands-on praktijkervaring, gegidste bezoeken aan inspirerende projecten in het Gentse én een avondvullend debat met Gentse schepen Tine Heyse (Groen), de Nederlandse stedenbouwkundige Han Dijk (PosadMaxwan) en cardioloog Marc Goethals (O.L.V. Ziekenhuis Aalst).
De planning van het VIBE-congres ziet er als volgt uit:
Donderdag 5 september
• Keynote door architect en stedenbouwkundige Luc Eeckhout over de gezonde en natuurlijke gemeente
• Sessie 1: de natuurlijke gemeente o.l.v. dagmoderator Nic Balthazar
- Klimaatbestendig ontwerpen: over het inzetten van blauwgroene ecosysteemdiensten. Aan de slag met water en groen in stad en dorp – Erik Rombaut (KU Leuven)
- Rewilding in de stad: principes en concrete cases – Els Huigens (Fris in het Landschap)
- Lokale voedselnetwerken in de stad – Sabien Windels (Roof Food Gent)
• Sessie 2: de circulaire gemeente o.l.v. dagmoderator Nic Balthazar
- Circulariteit gaat veel verder dan duurzaam recycleren – Guy Bourdet (Sweco Belgium)
- Circulaire innovatie economie – Alexis Versele (BAST architects and engineers/KU Leuven)
- Circulaire en duurzame materialen – Mieke Vandenbroucke (VIBE vzw)
• Praktijkopdracht o.l.v. architect Alexis Versele en Trui Maes
• Debat met inleidende keynote ‘Capital Health’ door stedenbouwkundige Han Dijk (PosadMaxwan) en repliek door Gentse schepen Tine Heyse en dr. Marc Goethals (O.L.V. Ziekenhuis Aalst)
Vrijdag 6 september
• Bezoek aan praktijkvoorbeelden van circulaire stedenbouw zoals Nieuwe Dokken, Tondelier en het Bijgaardepark.
• Bezoek aan praktijkvoorbeelden van natuurlijke en sociale stedenbouw zoals De Punt, de Gentbrugse Meersen, Weverbosdreef en het Keizerspark.
Op deze website (https://www.vibecongres.be) kan je de nodige informatie over het volledige programma, de sprekers, de locatie en de inhoud van het congres terugvinden. Je vindt er ook alle gegevens met betrekking tot de inschrijvingen en de deelnameprijzen. Voor kleine en middelgrote ondernemingen is de KMO-portefeuille actief. Studenten genieten een speciaal kortingstarief. Alle bedragen zijn vrijgesteld van BTW.