Languages

Postgraduaatopleiding 'Circulaire stedenbouw'

Commercial

Share this on

Starting
14 February 2020 09:30
Ending
14 February 2020 17:00
Short description

In deze opleiding focussen we op circulaire stedenbouw als onderdeel van circulair bouwen. Dit postgraduaat kadert in een groter geheel, waarbij vanaf september 2020 ook ‘Circulair gebouwontwerp’ als opleiding wordt aangeboden.

Description

1. Wat?

In deze opleiding focussen we op circulaire stedenbouw als onderdeel van circulair bouwen. Dit postgraduaat kadert in een groter geheel, waarbij vanaf september 2020 ook ‘Circulair gebouwontwerp’ als opleiding wordt aangeboden.

In de eerste plaats denken we bij circulariteit aan het optimaliseren van materialenstromen door kringlopen te sluiten. Als we het op stedenbouwkundig niveau beschouwen, komt er heel wat meer bij kijken. Circulaire stedenbouw betekent in de eerste plaats verantwoord omgaan met de aarde, de ruimte én alle soorten stromen die er in en uit de stad vloeien. Denk aan grondstoffen, materialen, afval, water, energie, voedsel en verkeer. Problemen trachten we te vermijden door zoveel mogelijk lokaal en in korte ketens te werken, én door samen te werken met de natuur en de bewoners en gebruikers van de stad of het dorp. Kortom: om tot toekomstbestendige, klimaat robuuste en gezonde steden en gemeenten te komen moeten we alles geïntegreerd benaderen.

We maken ruimte voor kennisoverdracht, discussie, voorbeeldprojecten en een praktijkoefening in een multidisciplinaire samenwerking. Dankzij deze combinatie worden studenten gevoed met actuele informatie en kennis, leren ze van elkaar, leren ze kritisch nadenken en leren ze theorie om te zetten naar de praktijk.

2. Voor wie?

De opleiding richt zich tot beleidsmedewerkers, ambtenaren, stedenbouwkundigen, ruimtelijke planners, architecten, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars, aannemers en andere geïnteresseerden.

3. Begeleiders en lesgevers

De opleiding heeft twee vaste begeleiders, namelijk Hannelore Goens (Howest) en Eva Heuts (VIBE). Externe experts uit het werkveld helpen je om de theoretische inzichten naar de praktijk te vertalen. Tekenen onder meer present: Luc Eeckhout (evr-architecten), Jelle Vandenberghe (PXL), Karl-Filip Coenegrachts (Cities of people), Felix Aerts (Toestand vzw), Pieter Van den Broeck (KU Leuven), Erik Grietens (BBL), Julie Marin (KU Leuven) en Trui Maes (Samenlevingsopbouw Gent).

4. Lesdata en lesinhoud

De opleiding zal telkens op vrijdag doorgaan, namelijk op 14/2, 21/2, 28/2, 6/3, 13/3, 20/3, 27/3, 3/4, 24/4, 8/5, 15/5, 29/5 en 12/6. Een overzichtje van de data met de inhoud vind je hieronder:
 Maatschappelijke uitdagingen (vrijdag 14/02)
 Inspelen op de context (vrijdag 21/02)
 Studiereis: inspiratie uit een andere stad (vrijdag 28/02)
 Participatie en integratie (vrijdag 06/03)
 Hergebruik en recyclage (vrijdag 13/03)
 Feedback (vrijdag 20/03)
 Collectieve oplossingen (vrijdag 27/03)
 Sluiten van water- en energiekringlopen (vrijdag 03/04)
 Reflectiemoment (vrijdag 24/04)
 Kwaliteitsbewaking (vrijdag 08/05)
 Rol van het beleid (vrijdag 15/05)
 Evaluatiemoment (vrijdag 12/06)

5. Inschrijven

Je hebt de keuze uit twee opties: je kan de volledige opleiding volgen (theorie en praktijk, 12 hele dagen) of je kan kiezen om enkel de theoretische lessen te volgen (8 voormiddagen).

Toelatingsvoorwaarden
Je beschikt bij voorkeur over een diploma bachelor of master.

Inschrijvingsgeld
 1700 euro voor de volledige opleiding zonder korting / 1500 euro met korting voor VIBE-leden en pas afgestudeerden
 750 euro voor de module theorie zonder korting / 675 euro met korting voor VIBE-leden en pas afgestudeerden

In dit bedrag is begrepen: deelname aan de lessen, examengeld, en gebruik van het digitale leerplatform.

Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille.

Inschrijven voor de opleiding kan momenteel door een mailtje te sturen naar rss.studentensecretariaat@howest.be. De uiterste datum van inschrijving is 7 februari 2020.
Op woensdag 8 januari organiseren we om 18u een infomoment in de gebouwen van Howest (Rijselstraat 5, 8200 Brugge).

Meer informatie?

Die kan je terugvinden op de website van Howest. Of stuur een mailtje naar hannelore.goens@howest.be of eva.heuts@vibe.be

Name of organizer
VIBE vzw
Organizer Categories
NGO
Contact Name (visible)
Eva Heuts
Contact Email (visible)
Location
Campus Howest
Rijselstraat 5
Brugge 8200
Belgium
Disabled accessible
Yes

Location Map