Languages

Papillon - a social circular economy project for people in energy poverty

Project

Share this on

Short description

Papillon heeft als doel om energieverslindende huishoudtoestellen bij gezinnen met financiële moeilijkheden te vervangen door nieuwe energie-efficiënte exemplaren. Het is een samenwerking tussen een sociale actor (Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen) en een economische actor (Bosch België). De oplossing bestaat uit een productdienstcombinatie (circulaire economie), een huurformule met een sociaal doel.
Een eerste pilootproject loopt momenteel in de Westhoek regio waar 63 gezinnen in energiearmoede toestellen huren en begeleid worden.

Description

1/3 van de gezinnen in energiearmoede gebruiken energieverslindende, oude huishoudtoestellen. Het hoge verbruik leidt tot hoge energiefacturen, die bij veel mensen in energiearmoede leiden tot nog meer schulden. Via Papillon doorbreken we die vicieuze cirkel.

Mensen kunnen ipv een toestel te kopen, een toestel huren voor een periode van 10 jaar. Service, herstellingen en garantie lopen gedurende die 10 jaar. De gezinnen betalen een kleine maandelijkse huurprijs voor het gebruik van het toestel. Voor velen ligt de huurprijs lager dan de winst op de electriciteits- en waterfactuur.

Alle toestellen blijven eigendom van Bosch België. Met Papillon verzamelt het bedrijf kennis over alle mogelijke aspecten hoe zij richting circulaire economie kunnen evolueren (verbeterde repareerbaarheid, langere levensduur, ander materiaalgebruik, design voor hergebruik en recyclage).

Vanuit het pilootproject onderzoekt Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen momenteel hoe het project kan opgeschaald worden naar Vlaanderen en België. Er is intussen ook al concrete interesse uit andere Europese landen om het project ook daar toe te passen.

www.youtube.com/watch?v=lir5HfOq6Ko

Name of organizer
Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen & Bosch Belgium
Organizer Categories
Partnerschap
Contact Name (visible)
Stefan Goemaere
Location
Kantoor Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen
Hoogstraat 98 bus 2
Rumbeke 8800
Belgium
Disabled accessible
Yes

Location Map