Languages

Brochure ‘Lokale schouders voor mondiale uitdagingen’

Share this on

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) bracht recent een publicatie uit die een voorzet moet geven voor de lokale vertaalslag van de SDGs vanuit beleidsmatig oogpunt. Hoe kunnen deze globale doelstellingen vorm krijgen binnen het gemeentebestuur? Welke initiatieven kunnen de verschillende gemeentelijke diensten nemen om bij te dragen aan de doelstelling rond gender, water of klimaat?

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen richten zich op overheden, bedrijven, universiteiten en wetenschappelijke instellingen, verenigingen en organisaties, en op de burgers, waar ook ter wereld. Voor steden, gemeenten en OCMW’s, als eerstelijnsoverheid, bieden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen een interessant kader om vanuit het lokale beleid en de lokale praktijk het verband te leggen tussen lokaal en globaal. Zoeken naar oplossingen voor de klimaatveranderingen, zorgen voor een toegankelijke dienstverlening voor iedereen, samen met de burgers inzetten op de korte voedselketen... het zijn maar voorbeelden van hoe de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen kunnen vertaald worden naar het lokale niveau, ook in Vlaanderen. Bovendien bieden ze een uitgelezen kans om invulling te geven aan de opdracht van elke gemeente zoals vervat in artikel 2 van het Gemeentedecreet:

De gemeenten beogen om op het lokale niveau bij te dragen tot het welzijn van de burgers en tot de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied. Overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet zijn ze bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang voor de verwezenlijking waarvan ze alle initiatieven kunnen nemen.

De manier waarop elke gemeente deze opdracht in de huidige gemeentelijke legislatuur invult, ligt in grote lijnen vast in de Beleids- en Beheerscyclus van 2014 – 2019. Daarom is het essentieel om te vertrekken van wat er al vast ligt of voorbereid is, wanneer de oefening met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen lokaal gemaakt wordt. En er gebeurt al heel wat, gaande van armoedebestrijding naar klimaatplannen of lokale jobcreatie. Dat tonen we in deze publicatie aan met voorbeelden van lokaal beleid en lokale prakijken die inhoudelijk aansluiten bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Zo worden de doelstellingen als het ware kapstokken, een inspiratiebron voor lokaal beleid. 

De publicatie bestaat in het Nederlands en in het Engels. En lees ook de leidraad voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.