G-STIC 2018: Global Sustainable Technology & Innovation Conference
Om de SDGs te kunnen realiseren, is er nood aan werkbare technologische oplossingen. Idealiter zijn die gemakkelijk op te schalen, en worden met eenzelfde oplossing meerdere uitdagingen tegelijk aangepakt. Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar, tekent de almaar groeiende community van beleidsmakers, wetenschappers en ontwikkelaars van technologie eind november opnieuw present op de internationale conferentie G-STIC (28 tot 30 november, in Brussel).
Concreet houdt het concept achter G-STIC in dat een onafhankelijke – lees: niet-gouvernementele – groep ‘multistakeholders’ op een creatieve manier nadenkt over hoe technologische oplossingen kunnen bijdragen aan de realisatie van de SDG’s. Oplossingen die bovendien niet alleen werkbaar zijn op de korte termijn, maar ook geïntegreerd (ze pakken meerdere uitdagingen tegelijk aan) en gemakkelijk op te schalen. Het geïntegreerde karakter van concrete oplossingen schemert ook door in de programmering van de komende editie van G-STIC. In het ecosysteem van organisaties die werken rond de SDGs kun je heel wat aparte communities en events onderscheiden, waarin wordt gefocust op één welbepaalde problematiek zoals energie en water. Met een overkoepelende insteek tracht G-STIC die zeer heterogene groep samen te brengen. Daarbij ligt de nadruk op technologie en duurzame ontwikkeling, en natuurlijk op de link met beleid.
Op de tweede dag (dinsdag 29 november) wordt er tijdens een reeks parallelle sessies afzonderlijk ingezoomd op geïntegreerde technologische oplossingen. De zeven thema’s van dit jaar zijn onderwijs, gezondheid, geospatiale data (alle drie nieuw ten opzichte van vorig jaar), energie, water, agro-ecologie, en ten slotte circulaire economie. Wat voor nieuws kunnen de deelnemers verwachten die ook al de vorige, allereerste editie van G-STIC bijwoonden? De klemtoon ligt nog sterker op concrete en werkbare oplossingen en op de hoogdringendheid van sommige problemen. Daarnaast gaat uiteraard veel aandacht naar het beleid. De voorzitters van de thematische sessies zullen daarom enkele concrete aanbevelingen doen waarmee beleidsmakers meteen aan de slag kunnen.