Languages

Een sluis voor groene energie

1 warmtenet = 50 windturbines

Project

Share this on

Short description

De huidige energievoorziening van grote chemiebedrijven op basis van aardgas vervangen door een stoomnetwerk, dat is het doel van ECLUSE. Dat zal vanaf 2018 de stoom van twee bedrijven via een buizennetwerk van vijf kilometer afvoeren naar zes afnemende bedrijven die daardoor hun eigen gasgestookte stoomketels kunnen uitschakelen. Door die omschakeling naar deels hernieuwbare energie vermindert de CO2-uitstoot met 100 000 ton per jaar. De energie voor dit grootschalige industriële stoomnetwerk wordt geproduceerd in de waste-to-energy-installaties van Indaver en haar joint-venture SLECO, waarbij 6 verbrandingsinstallaties stoom produceren voor een maximaal vermogen van ca. 250 MW. Het netwerk wordt aangelegd door netbeheerder Infrax.

Vandaag wordt die stoom in turbines omgezet tot elektriciteit. Van zodra het stoomnetwerk operationeel is (in 2018), wordt de stoom zoveel als mogelijk rechtstreeks geleverd aan de industrie via het netwerk. Dat is veel energie-efficiënter. Dit project biedt strategische, maatschappelijke, ecologische en economische meerwaarde en vult de klimaatdoelstellingen van België mee in.

ECLUSE is een samenwerking tussen meerdere bedrijven om de klimaatproblematiek aan te pakken, een mooi voorbeeld van hoe de duurzame VN-ontwikkelingsdoelstellingen in de Antwerpse haven worden gerealiseerd.

Name of organizer
Ecluse
Organizer Categories
Bedrijvenvereniging
Contact Name (visible)
Silvia Colazzo
Contact Email (visible)
Location
Port of Antwerp
Molenweg - Haven 1940
Doel 9130
Belgium
Disabled accessible
Yes

Location Map