Languages

Duurzame Doendersdag

Event

Share this on

Starting
07 October 2017 10:00
Ending
07 October 2017 22:00
Korte omschrijving

Dit jaar geen GROS-Wereldfeest in Hoeilaart maar een SDG-evenement met een bredere opzet. Dit, dankzij de medewerking van lokale organisaties zoals het Klimaatteam, de Bib, de Milieuraad, het Repair Café van ‘Samen Voor’, de Gezinsbond en vele andere lokale groepen en initiatieven. Om 10u een Duurzame Wereldmarkt, om 14 u een Duurzame Dorpswandeling en om 20u een Duurzame Doordenkavond met Peter Wollaert.

Omschrijving

“We willen graag aandacht besteden aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. En liever via gewone daden dan met mooie woorden. Hoeilanders worden Doenders genoemd. Vandaar een ‘Duurzame Doendersdag’ om te tonen wat er lokaal allemaal al gebeurt op dat vlak”, zegt Rein van Gisteren, voorzitter van de GROS, de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking.

Er zijn op zaterdag 7 oktober drie evenementen.

Tussen 10 en 14 uur is er in het GC Felix Sohie een Duurzame Wereldmarkt waarbij lokale organisaties van allerlei snit tonen waar duurzame ontwikkeling eigenlijk over gaat. Tegelijkertijd is er ook een tweedehandskleding en -speelgoedbeurs van de Gezinsbond en een Repair Café van Samen Voor, die je tonen hoe je duurzaamheid in de praktijk brengt. De naastgelegen Bib verwent die zaterdag haar lezers met fairtradekoffie, homemade limonade en gebakjes van het huis. En in gezellige hoekjes met retro meubeltjes toont de Bib originele kijk- en leestips. Alles wat niet tot de collectie behoort, is te koop, dankzij samenwerking met Kringwinkel Spit. Omdat hergebruik duurzamer is dan nieuw. Ook organisaties die opkomen voor de derde wereld of die een ecologisch, energiezuinig of fairtrade-product promoten zullen zich presenteren tijdens een Duurzame Wereldmarkt. Zoals bij voorbeeld de Hoeilaartse imker en natuur- sociale en milieuorganisaties. En er zijn infostands van jongeren uit Hoeilaart die onlangs in een derdewereldland hebben gewerkt.

Om 14 uur begint de Duurzame Dorpswandeling, uitgezet door het Klimaatteam en wandelclub ’t Beukenootje, langs 17 plekken in Hoeilaart die te maken hebben met duurzaamheid. Terwijl een van de gidsen je onderweg op het Gemeenteplein wijst op de Wereldwinkel, sta je zonder het te beseffen, bovenop een immense waterkelder waar regenwater wordt gebufferd om overstroming van de IJse te voorkómen. Er zijn tijdens de rondleiding van 6 km ook ‘haltes’ over energie, educatie en gezondheid en milieu. Na afloop komen de wandelaars weer terug in de Cafetaria van het gemeenschapscentrum.

Om 20 uur komt Peter Wollaert in de Cafetaria tijdens een Duurzame Doordenkavond een woordje uitleg geven over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Wollaert is vertegenwoordiger van het regionale VN-kantoor en is nauw betrokken bij het implementeren van deze wereldwijde doelstellingen die ons als bewoners van de planeet Aarde in 2030 meer welvaart, vrede en partnerschap moeten opleveren. Aan het slot van de avond is er nog een loterij. Iedereen die die dag aan een programmaonderdeel heeft meegedaan maakt kans op een duurzame prijs. Doenders die met de fiets komen of te voet krijgen allemaal een dubbele winstkans. Zo is er een waka-waka-lamp annex smartfoonoplader op zonne-energie beschikbaar, er zijn producten uit de Wereldwinkel te winnen, boeken, een pot lokaal geproduceerde honing…. Het evenement is gratis te bezoeken.

Naam van de organisator
GROS + Klimaatteam + Milieuraad Hoeilaart ism lokale verenigingen
Categorie organisator
Partnerschap
Contactpersoon (openbaar)
Rein van Gisteren
Plaats
gemeenschapscentrum Felix Sohie
Gemeenteplein
Hoeilaart 1560
Belgium
Toegankelijk voor gehandicapten
Yes

Location Map