Languages

ARGO Seminarie Gender en SDGs

Seminarie: Duurzame ontwikkeling en maatschappelijk empowerment van vrouwen. Hoe kunnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen bijdragen tot de versterking van de sociaaleconomische positie van vrouwen

Event

Share this on

Starting
25 January 2017 09:00
Ending
25 January 2017 17:00
Short description

Gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes zijn van primordiaal belang voor de uitvoering van Agenda 2030, zowel vanuit het perspectief van het bevorderen van gendergelijkheid als vanuit het perspectief van duurzame ecologische en economische ontwikkeling. Minister De Croo komt het seminarie inleiden, experten uit Noord en Zuid werpen hun licht op relatie tussen Agenda 2030, duurzame ontwikkeling en de empowerment van vrouwen. Tijdens de werkateliers wisselen we ervaringen uit rond specifieke thema’s en gaan met mekaar in debat.

Short description

Le 25 novembre prochain, le Conseil consultatif Genre et Développement (www.argo-ccgd.be)   organise un séminaire à l’occasion de la journée internationale de lutte contre les violences faites aux femmes et aux filles. Le séminaire mettra en avant les stratégies d'empowerment de lutte contre les violences sexuelles.

L’objectif est d’inviter les acteurs-trices qui travaillent sur cette thématique à partager leur expertise et leurs expériences mutuelles en analysant les stratégies d’empowerment qu’ils mettent en œuvre dans leur organisation respective pour lutter contre cette problématique. Seront présents des ONG, des associations de femmes, des partenaires du Sud, des académiques ainsi que des représentant.e.s des pouvoirs publics qui travaillent sur ce sujet.

Le séminaire durera 1 journée entière et s’articulera autour de 3 panels :

Les situations de marchandisation et d’exploitation sexuelles (traite, prostitution,…)

Les situations de servitude et d’esclavage (« petites bonnes »,…)

Les pratiques dites néfastes (mariages forcés et précoces, mutilations génitales,…)

L’approche visera à croiser différentes disciplines avec un regard Nord/Sud, le but étant d’amener une réflexion riche et neuve sur le thème des violences sexuelles en lien avec les 3 panels. La méthodologie appliquée sera interactive et participative : elle développera l’approche de l’empowerment (voir schéma en annexe) qui permettra de dégager des enseignements et des actions concrètes que chaque participant.e, en fonction de son expérience et de son expertise, sera invité.e à implémenter dans sa propre pratique de terrain.

Description

Op 26 september 2015 aanvaardden de VN-lidstaten resolutie A/70/L.1 “Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development”. De resolutie bestaat uit twee delen: een Verklaring met daarin een visie en de algemene beginselen voor duurzame ontwikkeling en een set van 17 algemene doelen (SDG’s) en 169 subdoelstellingen die (de richting voor) de te voeren acties identificeren. Samen geven ze de richting voor de wereldwijd te volgen ontwikkelingen aan.

Agenda 2030 heeft de potentie om de transitie naar duurzame ontwikkeling in te zetten. Veel hangt echter af van de manier waarop dit concreet vorm zal krijgen. Een belangrijk aandachtspunt in dit verband is gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes.

Gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes zijn van primordiaal belang voor de uitvoering van Agenda 2030, zowel vanuit het perspectief van het bevorderen van gendergelijkheid als vanuit het perspectief van duurzame ecologische en economische ontwikkeling.

We nemen kennis van de inhoud van Agenda 2030 en van de algemene voorwaarden voor uitvoering. We verkennen de verschillende relaties tussen gender en duurzame ontwikkeling en onderzoeken hoe de SDG’s kunnen bijdragen tot meer gendergelijkheid en het succes van SDG 5 en op welke manier gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes kan bijdragen tot het succes van de andere SDG’s.

We doen hiervoor een beroep op experten in gender, transitie en duurzame ontwikkeling uit het Noorden en het Zuiden. We gaan ook zelf actief aan de slag in vier participatieve werkateliers, waarin we vanuit gendergelijkheidsperspectief en een intersectiebenadering van de doelstellingen voorstellen uitwerken voor de implementering van Agenda 2030.

Concreet focussen we op de versterking van de sociaaleconomische positie van vrouwen en duurzame transitie m.b.t. de volgende thema’s:

1. Digitalisering en innovatie;

2. Natuurlijke rijkdommen, agroecologie en voedselzekerheid;

3. Toegang tot kredieten;

4. Technisch en beroepsonderwijs en –vorming;

Praktische informatie

Datum: 25 januari 2017 van 9u00 tot 17u00

Plaats: Centrum voor Internationale Verenigingen (Washingtonstraat 40, 1050 Brussel - Tram 93 of 94, Halte Bailli, 5 minuten lopen).

Inschrijving en programma: Gelieve hier in te schrijven voor deelname aan het seminarie:
http://www.argo-ccgd.be/nl/evenementen

Deelname is gratis maar vooraf inschrijven is verplicht (vóór 23 januari).

Organisatie

Een initiatief van de Adviesraad Gender en Ontwikkeling.

Met speciale dank aan de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging - 11.11.11, CNCD-11.11.11, de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD), het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM), Le Monde Selon les Femmes (MF), Plan België en de Vrouwenraad.

Name of organizer
Adviesraad Gender en Ontwikkeling
Organizer Categories
NGO
Contact Name (visible)
Koen Warmenbol
Contact Email (visible)
Location
Centrum voor Internationale Verenigingen
Washingtonstraat 40
Brussel 1050
Belgium
Disabled accessible
No

Location Map